2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy fiatal népzenész tehetség

2022. május 25. szerda, 20:40
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A legutóbbi ZegaSztár döntőse, és a Helikon Ünnepség különdíjasa lett, de egyre több fellépésen láthatjuk a városban és környékén. Hegedűvel a kezében, „védjegy” sapkájával a fején és kamaszokat meghazudtoló bájos mosollyal. Keresztes Gergő Bendegúzt, a Zrínyi-gimnázium majdnem 17 éves diákját sok minden érdekli, de a népzenében kiemelkedő. Pedig nem régen fogta csak először kezébe a vonót, s máris ő a prímás a hét tagú Völgyi Bandában.

Gergő „hirtelen kinőtte magát”

Gergő tanára és a Völgyi Bandában zenésztársa ifj. Horváth Károly, a népművészet mestere.

- Nyári népzenei táborokban tanultunk tőle népdalokat, és a húgomat már előttem is tanította, innét indult az ismeretség – mondja Gergő. 

- A Zrínyibe olyan fiatalok járnak, akiknél menő dolognak számít a tanulás és a jó eredmények. De mit szólnak ahhoz, hogy te hegedülsz egy népzenekarban?

- Tudják, elfogadják. És ha én nem szeretném a népzenét, akkor nem foglalkoznék vele, mindegy mit mondanak. De jó nagyon. 

Ifj. Horváth Károly és Keresztes Gergő

- Sok fiatallal találkozom a tanítás során. A pandémia idején nehézkes volt a zeneoktatás. De jó alkalom a sok gyakorlásra és zenehallgatásra. Aztán csak azt vettük észre, hogy Gergő nagyon kinőtte magát két év után, azokhoz képest, akik régebb óta tanulnak zenélni. Jól indult, gyorsan fejlődött és a sok gyakorlás meghozta az eredményét – teszi hozzá ifj. Horváth Károly – A testvérei is a zenekarban játszanak, Hanna népi furulyán, Janka csellón, ami jelenleg a bőgő szólamát helyettesíti, így nagyon egyedi hangzást biztosít. A többi fiatallal kapcsolatban pedig azt is meg kell említeni, hogy Gergő szereplései révén kiderült, hogy még milyen sok iskolatársa játszik valamilyen hangszeren.

- A zenei tehetség a családból jön? – kérdeztük az apukát, Keresztes Jánost. 

- Népzenészek vannak a családunkban, a néptáncos vonal pedig mindkét ági nagyszülőknél jelen volt. Gergő elég izgő-mozgó gyerekként a néptáncot már ovisként kezdte Kiss Istvánnál. Iskolás kora óta pedig Kiss Norbertnél folytatta, közben „megfertőződött” a népzenével.

- Hirtelen beindult egy vonal az életedben. Ezt hosszú távú iránynak tervezed?

- A későbbiekben is zenével szeretnék foglalkozni, még van két évem felkészülni a magasabb szintű iskolához. Rengeteget kell addig gyakorolni, ez volt a szakmai zsűri véleménye is a Helikon után – mondta Gergő.

- A zenélés nagyon sokat segített az elmúlt két évben, amikor a robbanékony kamaszokat a négy fal közé kényszerítette a pandémia – teszi hozzá Keresztes János.

- Egyébként pedig nagyon sok fellépésre megyünk, és igyekszünk olyan helyekre eljutni, ahol hasonlóan tehetséges fiatalokkal találkozhatnak. A Helikon különdíj egy népzenei táborban való részvétel, amit biztosan nagyon jól tud majd Gergő hasznosítani – mondja ifj. Horváth Károly. 

- Van-e kedvenc tájegységed a zenében?

- Igen, a kalotaszegi. Ez szerepel a repertoárunkban, reméljük, hogy a közeljövőben már akár egy táncházat is le tudunk kísérni – mondja Gergő, aki a közelmúltban Laposa Julcsi mellett húzta a talpalávalót. – Mostanában Rábaközit és Moldvait is tanulunk. 

- A helyes kalapod honnan jött?

- Mivel hosszú a hajam ezzel takarom el fellépéskor, bár nem előírás a rövid haj a népzenészeknél. 

- Végszó?

- Minden adottsága és lehetősége megvan, hogy profi zenész legyen – mondta ifj. Horváth Károly. 

A fiatalokat legközelebb Pünkösdkor hallhatjuk a gébárti kézműves házban. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK