2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elköszönt a Göcseji Dombérozó

2022. július 18. hétfő, 19:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Göcseji Dombérozó keretében 10 napon át 32 település részvételével 100 program várta az érdeklődőket. A tájegység értékeit és a mai napig őrzött hagyományait faluról falura bemutató rendezvénysorozat július 14-én Gellénházán zárult.

Bécs Tiborné, Kustánszeg polgármestere, Németh József, Nova polgármestere, Ekler László fotóművész, Varga Andrea (Vargaszegi Porta), Németh Ágnes, a Göcsej Civil Társaság tagja,
Magai Ágota, Farkas Imre Józsefné, Sümegi László (Sümegi Pincészet), Pácsonyi Imre, Tolvaj Márta és Kustán Gyula, Csonkahegyhát polgármestere

– Sikeres rendezvénysorozaton, szeretetteljes napok után vagyunk túl, amit partnereink is így értékelnek – mondta Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó ötletgazdája, a szervező, a Göcsej Civil Társaság alapítója. – Változatos és újszerű programokkal jelentünk meg, egyrészt, mert ismert művészek hozták el tudásukat ide a Göcsej dombjai közé, és itt találkozhattak velük az érdeklődők. Idei programunk vezérfonala a Göcsej népi építészete volt, így több település is készült építészeti örökségének bemutatásával. A „szegek” világa mindemellett különleges helyszín, hiszen csodálatos dombok, lankák, szőlőhegyek adtak helyt programjainknak mindazon értékek felvonultatásával, ami a göcseji falvakat és az ott élőket jellemzi.

Magai Ágota arról is beszélt, hogy ez volt a hatodik alkalom, mert egy kimaradt 2020-ban a pandémia miatt. De pozitívumot is hozott, hiszen abban az évben először rendezték meg a nyári Göcseji Dombérozó helyett az őszi Aranyló Göcsej elnevezésű programot, amely idén is lesz szeptember 10-11-én és október 1-2-én. Így lett ősszel is rendezvényük, de már egy téli hétvégében is gondolkodnak.

Az idei dombérozó különlegességei közé tartozott, hogy önálló nyitóeseménnyel indították útjára a Göcseji Tudásközpont Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon. Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó, a Göcseji Tudásközpont ötletgazdája úgy értékelt: ez volt az egyik legsikeresebb dombérozó, mert nagyon sok település csatlakozott hozzá sokakat vonzó, színes programokkal. A nagy érdeklődésnek köszönhetően ismét célba ért a rendezvénysorozat szervezőinek szándéka, miszerint Göcsejt ismerjék meg a göcsejiek, és a látogatók is. A Göcseji Tudásközpontot szintén azzal a céllal létesítették, hogy ebben a különleges tájegységben több évszázadon át felhalmozott népi értékeket, hagyományokat őrizzék meg, mutassák be és örökítsék át az utókornak.

Pácsonyi Imre, a rendezvény fővédnöke, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke azt mondta, szép ívet zár be a Göcseji Dombérozó, amely a zalaegerszegi nyitóeseménnyel indult és most, Gellénházán egy nagyon színes műsoros esttel befejeződik be. Kiemelte, Zala megye büszke lehet erre a programsorozatra, amit jó szándékú, közös akaratú emberek gondoltak ki és saját erőforrásaikat felhasználva építettek fel. Egy olyan rendezvényt hoztak létre, amely ikonikus védjegye lehet hamarosan a megye turizmusának.

A harmadik helyen végzett gellénházi focicsapat néhány tagja

Farkas Imre Józsefné, Gellénháza polgármestere úgy vélekedett, hogy a göcseji települések olyan értékeket rejtenek, amelyek sokak számára nem egyértelműek, nem köztudatban lévők, viszont országos és megyei szinten is megismerésre érdemesek. A Göcseji Dombérozóval azt akarják megmutatni, hogy itt olyan emberek élnek, akik számára a néphagyományok és a népi kultúra megtartása, éltetése fontos. „Az elmúlt hat év adott olyan pluszt, amelyre előbbre tudtuk vinni, hogy mi göcsejiek vagyunk. Legyünk büszkék arra, hogy ehhez a tájegységhez tartozunk”, hangsúlyozta végül.

Idén is meghirdették a Göcsej totót, amit Kiss Nóra néprajzkutató, a Göcseji Múzeum munkatársa állított össze. A helyes válaszokat beküldők közül harmadik lett a zalaegerszegi dr. Horváth László, második lett a gellénházi Tirászi Márk, és első helyen végzett a zalaegerszegi Németh Mária.

A gellénházi zárórendezvényen a település önkormányzata által első alkalommal megrendezett Dombérozó Focikupa eredményét is kihirdették. A torna legjobb kapusa, Becsvölgye színeit is képviselve, Pék Ádám lett. Boronyák Tamás lett a gólkirály. Mindketten Teskánd csapatát erősítették, amely meg is nyerte a tormát. Kiélezett küzdelemben második lett Nagylengyel, míg Gellénháza csapata a harmadik helyen végzett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK