2023.09.28., csütörtök - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fazekasok találkozója Gébárton

2023. szeptember 05. kedd, 20:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Zalaegerszegen sok éve hagyományos Fazekas Fesztivál az idén két naposra redukálódott. Első nap a szakemberek találkozója zajlott, valamint Csuti Tibor, a népművészet ifjú mesetere kiállítása nyílt meg a gébárti Panoráma Népművészeti Galériában. A második napon a nagyközönséget várták a tó mellé a fazekasok bemutatójával, és igényes folklór műsorral.

Országos szakmai nap és fesztivál

Közel 20 éve szervezi a nevezett programot a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. Az elsődleges cél, a fazekas mesterek szakmai találkozója, tapasztalatcseréje, inspirációja, melyhez társul a nagyközönség számára rendezett fesztivál program, a Kárpát-medencei fazekas központok bemutatkozásával, folklór műsorral, ismertette többek között Devecz Zsuzsanna a házigazda népművészeti egyesület elnöke.

Az országos rendezvény helyszíne korábban a skanzen volt, néhány éve pedig a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház közvetlen környezete. Az igényes portékák szemlélése/vására mellett igényes népzenében is részesültek a látogatók, gasztronómiai érdekességként pedig kerámia edényben készült ételt is lehetett kóstolni. 

- A népművészek olyan társaság, akik csak ritkán tudnak egymással találkozni, talán csak a Mesterségek Ünnepén. Pedig szükség van arra, hogy lássák egymás munkáit, szakmai beszélgetést tudjanak folytatni, inspirálódhassanak ezáltal is. Ezért fontos ez a program, melynek lényege a szakmai találkozó, hasonlóan a fafaragók találkozóihoz, melynek szintén házigazdái vagyunk. A fazekas fesztivál alkalmával mód van egy-egy mester kiállítására is. Már régen volt helybeli kiállítónk, az idén azonban Csuti Tibor munkáival zalai mester alkotásait lehet megnézni – mondta Devecz Zsuzsa, aki bár még friss a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöki posztján, de a programok szervezésében már több éve aktívan részt vesz. Elmondta még, hogy napirenden van a népművész berkekben a szerzői jogok, és a szabadalmak kérdése, mely eléggé megoldatlan terület. Szintén fehér folt a mai napig és ezért a népművészek között érdekesség a zalai népművészet, mely még sok kutató és feltáró munkát igényel. Mindezekre apránként keresnek megoldásokat, pályázatok révén terveznek a témába vágó kiadványokat, kurzusokat. 

A 18 fazekas mestert vendégül látó kétnapos rendezvényt Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte a folklór nap megnyitója alkalmával. 

A városi önkormányzat és az iparkamara támogatásával megvalósuló programot táncház zárta. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK