2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Göcseji Kézműves Nap a kézművesség világnapján

2024. június 10. hétfő, 12:02
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Kézművesség Világnapja (június 10.) alkalmából rendeztek programot a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon a Göcseji Kézműves Egyesület szervezésében.

Kiállítás nyílt a kézműves munkákból a Göcseji Tudásközpontban

A III. Göcseji Kézműves Napon mesterségbemutatókra került sor, a kulturális program zömét pedig hagyományőrző együttesek fellépése biztosította. A szokásos helyi termékek vására mellett a környék kézművesei is bemutatkoztak, árulták portékáikat. A szervező egyesületből több mint húszan voltak jelen, valamint vendég kézművesek is színesítették a kínálatot, a dobronakiak részvételével a határontúli magyarok is megjelenhettek munkáikkal. 

A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester méltatta a kézművességet, mint tevékenységformát és a hagyományápolásban jeleskedő házigazda intézmény és a szervező egyesület működését. 

Böjte Sándor Zsolt településrészi képviselő nyitotta meg a házban az „ASzakkör” kiállítást, mely a Nemzeti Művelődési Intézettel partnerségében valósult meg, a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület támogatásával. A nemzeti értékeket felkaroló egyesület szívesen nyújtott segítő kezet ebben a programban, mondta Böjte Sándor, a szervezet vezetője, majd hozzátette:

- A kézműves munkákban ott az alkotó szíve. A termékek pedig időtállók, hosszú ideig megmaradnak, átadhatók a következő generációknak. Ahogy a családunk tulajdonában lévő 150 éves székely népviselet még ma is hordható, és őrzi a régiek mindennapjában használatos jelképeket. A múltat tisztelni kell, a jelenben dolgozni kell a következő generációért. 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója, aki a 2021 óta működő szakköri munka létrejöttét és fontosságát osztotta meg. A pályázati támogatással megvalósuló program nemcsak egész Magyarországon, hanem Kárpátalján és a Felvidéken is otthonra lelt, ezzel is őrizve a magyar kultúra egységét, hangzott el. Sümeginé Horváth Anita, a tudásközpont vezetője köszönetet mondott a közös munkáért, és felidézte az alkotótevékenységet kísérő kellemes légkört, a házat betöltő, a munkával együtt járó, minden érzékszervre ható ingereket, melyek élővé tették az intézményt, a képzés pedig új közösségeket kovácsolt. Nikitscher Bernadette, a szervező egyesület elnöke, a szakköri munka koordinálója is elismeréssel szólt az alapfokról induló, mentorok közreműködésével megvalósuló képzésről, ami a kézművesség több ágát (nemezelés, tojásírás, bútorfestés, kosárfonás, mézeskalács-készítés, csipkeverés) érintette. Mindezek eredményét a kiállított munkák mutatják be. 

A megnyitón közreműködtek a Dobronaki Nótázók és Mihály Péter színész. 

A kézműves napot gazdagították a Zalai Táncegyüttes és a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes műsorai, a gyerekeknek szánt foglalkozások, előadások, a minden korosztálynak örömet adó kézműves csokoládé műhely. A szellemi kincset pedig Kiss Nóra néprajzos-muzeológus előadása adta, amely a régi mesteremberek világát idézte meg. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK