2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hazai siker a Zalai Kamaratánc Fesztiválon

2021. február 15. hétfő, 17:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Zalai Táncegyüttes, -pP-
Városunkhoz kapcsolódik, az immár XXIX. alkalommal megrendezett Zalai Kamaratánc Fesztivál, mely az ország egyik legrangosabb néptáncos megmérettetése. Az idén nem szokványos módon, kétszeres elhalasztás után és végül is online formában zajlott a verseny. A minden rosszban van valami jó törvényszerűség pedig új kategóriát szült, a táncfilmet, melyet az országban először, itt és most bírált a Mihályi Gábor (Magyar Állami Népi Együttes) vezette zsűri.

Az autentikus tánc mellett a táncszínházak, táncfilmek korát éljük

Forrás: Zalai Táncegyüttes

- A szakma színe-java vesz részt ezen a versenyen– mondta Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes koreográfusa, aki büszke rá, hogy a hivatásos táncosok mellett is jól megállta a helyét csapata, melynek több tagja életkorukból adódóan, most vett részt először ilyen színvonalú versenyen. Az eredménnyel pedig elégedettek lehetnek, hiszen az együttesi nívódíj megosztott második fokozatában részesültek. Rubent pedig először díjazta koreográfusként ilyen magas szakmai szintű zsűri, őt koreográfusi díj III. fokozattal ismerték el.

- Remélted ezt?

- Bíztam a dobogós helyben. De azért volt bennem drukk is, hiszen bár az autentikus kategóriában indultunk, azért annak feszegettük a határait. Sőt újdonsággal álltunk színpadra, mert nemcsak a nyárádselyei néptáncot mutattunk be, hanem az ott hagyományos szénégető foglalkozást is. A kettő ötvözéséből született meg a koreográfia. És minden újdonságnál ott a veszély, hogy esetleg nem jól fogadják.
Az autentikus néptánc kategóriában egyébként 11 induló volt, táncszínházban öt és az újdonság táncfilmben szintén öt.

- Neked, hogy tetszik ez az új kategória?

- Jó, izgalmas, eddig ilyen még nem volt. Abban különbözik a táncszínháztól, hogy kifejezetten azokra az eszközökre épít, amit csak filmben lehet megoldani, például vágással. Jól sültek el az első próbálkozások és ez már marad állandó kategória a továbbiakban. Mivel a versenyt kétévente rendezik, a jubileumi, XXX. fesztiválra 2022-ben kerül sor. Reméljük, az már a megszokott körülmények között lehet majd.

Kósa Ruben (ZalaMédia archív/-pP-)

- Miért pont a nyárádselyei táncokat választottátok?

- Személyes kötődések vannak az ottani idős táncosokkal. Évek óta tart a jó kapcsolat, gyakran van ott táborunk is. Sajnos az adatközlők egy részét már elvesztettük.

- Akkor ezzel meg is őrzitek idős barátaitok hagyatékát.

- Ez a feladatunk. Megőrizni, továbbadni. Sajnos a hagyomány továbbfejlődni már nem fog. Annak a korszaknak már vége. Viszont a „sima” autentikus produkció is lassan ingerszegénynek számít, ezért is jött el a táncszínházak kora, amit most már a táncfilm is kiegészít. 

- Hogyan született meg a „Szenészek” koreográfia ötlete?

- Mindenképpen nyárádselyei táncokat szerettünk volna bemutatni. Aztán kezdődött a kutatás, hogy mit tegyünk még hozzá. Nagy segítség volt Orbán Balázs néprajzi gyűjtése, melyet a saját gyűjtésünk egészített ki. De mint minden autentikus tánc, ez is mulatsággal végződik. A lányoknak kevesebb volt most a szerepük, az ő felkészítésükben Kemes Laura működött közre.

A XXIX. Zalai Kamaratánc Fesztiválon a koreográfusi fődíjat és nívódíjas koreográfus címet érdemelt ki Módos Máté (MÁNE Kamara Társulat). Táncszínház kategóriában a koreográfusi nívódíj I. fokozatot kapott Gellén Péter (Önsorsrontó, Sáros Kompánia előadásában). A táncfilm kategóriában alkotói díj I. fokozatát Sára Ferenc (Ursaru című film) érdemelte ki. Autentikus kategóriában koreográfus nívódíj I. fokozatot kapott Oláh Márkó (Tessedik Táncegyüttes). Az együttesi nívódíj I. fokozatában a Jászság Népi Együttes (Jászberény) részesült. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK