2020.10.29., csütörtök - NárciszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hogyan kerül a kolbász az asztalra?

2018. február 01. csütörtök, 19:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ízlik, kérek még – mondták a gyerekek, miközben jóízűen falatozták a saját maguk által készített kolbászokat, lila hagymával, savanyú uborkával és friss kenyérrel. Ott-jártunkkor a zalaegerszegi Mikes Utcai Tagóvoda ovisai a disznótor hagyományaival ismerkedtek.

– A négyszögletű kerek erdő pedagógiai programunk szerves része a néphagyományok ápolása, mert úgy gondoljuk, a régi emberek bölcsességére a ma emberének is szüksége van – mondta érdeklődésünkre Kovács Józsefné tagóvoda-vezető. – Ennek keretében szervezzük meg évről évre a téli örömök napját azzal a szándékkal, hogy átadjuk a hagyományokat a gyerekeknek. Így a héten a háziállatokról tanulunk, melynek kapcsán a disznótartás és a disznóölés szokása is szóba kerül. Sajnos ez ma már a falvakban is egyre ritkább, pedig régen fontos eseménynek számított, hiszen a télen levágott hízóval napi étkezésük alapját biztosították a családok. A nap filmvetítéssel kezdődött, melyből valamennyi kisgyerek megismerhette a hagyományos falusi disznóölés, disznófeldolgozás munkafolyamatait, kihagyva belőle a kellemetlennek tűnő mozzanatokat. A látottakat természetesen megbeszéltük, felhívva a gyerekek figyelmét a régi emberek leleményességére, ami az életfenntartásukhoz szükségeltetett.

A program négy helyszínen zajlott. A csoportszobákban táncház keretében népdalokra táncoltak, a folyosói helyszínen pedig furulyakísérettel népdalokat, malacos dalokat énekeltek a gyerekek. A legizgalmasabbnak a konyha bizonyult, ahol gyerekek saját kezűleg töltötték a kolbászt, megismerve azokat a fűszereket, melyek ízesítéséül szolgáltak. A negyedik helyszín ismét a saját csoportszobájuk volt, ahol jóízűen elfogyasztották az időközben megsült kolbászt.

– Öröm volt látni, hogy a gyerekek mennyire élvezték a kolbásztöltést. A gyerekek sok-sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak, miközben megismerhették, hogyan is kerül az asztalra a finom házi kolbász. A hagyományőrzés mellett ez egy igazi közösségépítő program, ami erősíti az óvónők és a gyerekek közti kapcsolatot és bizalmat, és amihez a szülők is szívesen csatlakoznak. A mai napra kalácsot és pogácsát hoztak, délután pedig részesei lehettek a disznótornak, hiszen őket is megvendégeltük.

A Mikes Utcai Tagóvodában negyedévente rendeznek ilyen közösségépítő kötetlen programot. Ősszel tök jó napot, hetet tartanak. Családoknál a gyerekek almát szednek, kukoricát morzsolnak az őszi kerti munkákat megismerve. A tökökből különböző faragványokat készítenek, amelyekből kiállítást is rendeznek az óvodában. Tavasszal a víz világnapját ünneplik meg, melyet idén városi szinten is megrendezhetnek.

– A szülők mindebben részt vesznek, így a víz világnapi ünnepségre készülődésben is. A téma a hajó, ami lehet sétahajó, kishajó, kirándulóhajó, a fantáziájukra van bízva, hogy mit készítenek gyermekeikkel. Nagy örömünkre szolgál, hogy az ilyen alkalmak során 70-80 pályamunka is beérkezik, amelyekből kiállítást is rendezünk. A szülőkkel való együttműködésünket partnerközpontú óvoda díjjal ismerték el, emellett már kétszer elnyertük a Zöld Óvoda minősítést. Ha harmadjára is sikerül, kiérdemelhetjük az Örökös Zöld Óvoda címet. Négycsoportos óvodánkban száz kisgyermeket nevelünk, ami azt is jelenti, hogy ennyi családdal is vagyunk napi kapcsolatban. Minden ember életében nagyon meghatározó időszak az óvodáskor, óvónőkollégáinkkal arra törekedünk, hogy ez minél teljesebb, örömtelibb legyen óvodásaink számára – mondta végül Kovács Józsefné tagóvoda-vezető.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK