2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerámiák magas tüzeléssel

2021. augusztus 30. hétfő, 19:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szakmai konferenciával és kiállítással vette kezdetét az Országos Fazekas és Keramikus Találkozó Zalaegerszegen. Az augusztus 25-i nyitó napon többek között a nyugat-dunántúli fazekas oktatásról, a szakképzés és felnőttképzés jelenlegi helyzetéről és az utánpótlás nevelésről esett szó.

Fazekastalálkozó Gébárton

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban rendezett eseményen a szakmai előadásokat követően egy tárlat is nyílt. A Jurta kiállítótérben tíz nyugat-dunántúli fazekas- és keramikusmester, népi iparművész – köztük például Csuti Tibor és Horváth Csaba – mutatta be alkotásait.

A kiállítást dr. Nagy-Pölös Zoltán etnográfus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki nemcsak a bemutatott mesterművekről, hanem magukról az alkotókról is beszélt. A tárlaton hagyományos technikával készült edényeket éppúgy lehetett látni, mint modernebb kivitelezésű használati-, vagy dísztárgyakat. A klasszikus mázasedényeken túl, repesztett mázas kerámiákat és magas tüzeléssel készített tárgyakat szintén bemutattak. Sőt, kávéscsészéket is, amik korábban ritkaságnak számítottak a fazekasportékák között.

Augusztus 26-29-én került sor az Országos Fazekas és Keramikus Vásárra, mely az előző évben a járvány miatt elmaradt. Skrabut Éva, a rendezvényt szervező Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetője érdeklődésünkre elmondta: picit szűkebb körben szervezték most meg a hagyományos rendezvényt, és csak a Kézművesek Háza udvarán állítottak fel standokat. Bíztak benne, hogy ha nagy fesztivált nem is, de ezt a kisebb találkozót sikerül idén lebonyolítani. Bizonyos elemeket viszont átemeltek a „régi életükből”, így árusításra, játszóházra, nyitott műhelynapokra is sor került. Sőt, szombat este látványégetésen is részt vehettek az érdeklődők.

A találkozó keretein belül megrendezték továbbá az országos szakmai tábort is, melynek témája a magas tüzelésű égetési technika volt. A résztvevők munkáit hétfőn egy zárókiállításon mutatták be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK