2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kézműves vásár eper nappal

2022. június 06. hétfő, 13:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Göcseji Kézműves Egyesület a kézművesség világnapján, június 10-én, pénteken hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az I. Göcseji kézműves napot a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon. Aznap eperből is lesz vásár és kóstoló.

A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon

Horváth István, Tolvaj Márta és Nikitscher Bernadette

Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kézművesek Világtanácsa megalakulásuk ötvenedik évfordulója alkalmából 2014-ben nyilvánította június 10-ét a kézművesség világnapjává. Ehhez kapcsolódóan szervezi meg a Göcseji Kézműves Egyesület a Városi Civil Alap támogatásával az I. Göcseji kézműves napot a tudásközpontban, amelynek célja a göcseji kézműves hagyományok, tevékenységek népszerűsítése, a kézművesek által készített termékek értékének, minőségének kihangsúlyozása. Felidézte, hogy a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac áprilisban nyílt meg, ahol a kézműves műhelyek és a népi játszóház is látogatható. Az elmúlt két hónapban már több rendezvényt is tartottak. Az előadásokon többek között aromaterápiáról és a gyógynövények felhasználásáról hallhattak az érdeklődők. Gyermeknap alkalmával kézműves kavalkádot rendeztek, amely a rossz idő ellenére sok családot vonzott.

Nikitscher Bernadette szakmai koordinátor elmondta, hogy I. Göcseji kézműves napon mesterség-bemutatókkal, kézműves vásárral, termékkóstolókkal és kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvényen a Göcseji Kézműves Egyesület képviselői mellett a Hévízi Termelői Piac és a szécsiszigeti Kerka Piac kézművesei, termelői is jelen lesznek. Az ünnepélyes megnyitóra 9 órakor kerül sor. A látogatók kiállítást tekinthetnek meg a régi mesterek, valamint a jelen kor kézműveseinek munkáiból. Az előadóteremben Románné Hadri Veronika A Pannónia Csipke átörökítése címmel tart előadást. A gyerekeket kézműves játszóház és táborra hívó várja. Megismerkedhetnek a nyári kézműves napközis táborok vezetőivel és a tervezett programokkal. A színpadot kulturális csoportok veszik birtokba. Az óvodások és iskolások mellett többek között fellép a Zalai Táncegyüttes, a Binkó Néptáncegyüttes, a Tekerős Barátok és a Szélrózsa Néptáncegyüttes. A Gyenesdiási Dalárda Zalai ivónóták címmel csárdajelenetet ad elő. A színpadon Pál Krisztát és Szandit is köszönhetik majd az érdeklődők.

Horváth István, a Vásárcsarnok igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kézműves nappal egy időben nyitják meg egyik legnépszerűbb tematikus programjukat, az eper napokat. Június 10-12-e akciós áron kínálják a termelők a finom epret. Szombaton 9-11 óra között Sümegi István mesterszakács kóstolóval egybekötött epres ételek készítésének bemutatóját tartja, valamint a Piac Bisztró epres fagylaltokat kínál a látogatóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK