2022.08.19., péntek - HubaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konferencia a kézműves értékekről

2021. június 10. csütörtök, 20:48
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Címkék:
Regionális konferencia helyszíne volt a Gébárti Kézműves Alkotóház. A Nyugat-Dunántúl népi kézműves értékeit vették górcső alá a három idesorolt megyéből az értéktárak képviselői és a jelen lévő népi iparművészek. A program részeként kézműves bemutatóra is sor került, a témához kapcsolódó kiállítás pedig július 30-ig látható a házban.

- A program egyik apropója, hogy a kézművesház bővítésekor elnyert pályázat része volt öt évre szóló szakmai munkaterv, melynek regionális rendezvényeket is kellett tartalmaznia, bár ilyen feladatoknak már korábban is eleget tettünk – mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a kézművesek háza vezetője. – A mostani konferencia az értéktárak kézműves értékeit mutatja be Győr-Sopron, Vas és Zala megyei szakemberek, és az értéktár bizottságok elnökei közreműködésével. A kapcsolódó kiállítás pedig olyan kézműves tárgyakra épít, amelyek már megtalálhatók a nevezett értéktárakban. Nagyon sok értékünk van egyébként, több kategóriában. A kulturális kategóriába sorolt a kézművesség, mely a legtöbb értéket sorakoztatja fel. A bekerülésnek előírásai vannak, meg kell érte dolgozni. 

A rendezvényt dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntője nyitotta, majd a győriek indították a konferenciát. Dr. Pető Péter értéktár bizottság elnök szólt az értéktárak felépítéséről. Helyi értékként a győri kékfestést és a cukorperecet mutatták be. A vasiak részéről Kevy Albert, értétár bizottság elnök az értékek élményszerű átadásáról beszélt. Valamint az őrségi fazekasság múltját és jelenét ismertette Csuti Tibor népi iparművész.

A végére került a házigazda megye. Konczér Katalin, a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke a társadalmi kohézióról és a gazdasági értékekről szólt. Helyi érdekesség a sok kistelepülés. Az értéktárak felkutatása azonban nemcsak a 258 zalai településre terjed ki, hanem a határon átnyúló három tájegység (Göcsej, Hetés. Zalaszentgrót és környéke), településeire is. A kapcsolódó bemutató a gyékény feldolgozásra (Kollár Jenőné) és a Pannónia csipkére (Románné Hadri Veronika) tért ki. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK