2022.12.09., péntek - NatáliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kosárfonásból jeles

2019. április 24. szerda, 14:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szebbnél szebb fonott kosarakból nyílt kiállítás a nagykapornaki faluházban. Valamennyi darabját helyi és környékbeli asszonyok, lányok készítették, akik sikeresen elvégezték az NMI Művelődési Intézet Nkft. Zala Megyei Igazgatósága által szervezett kosárfonó tanfolyamot. Jutalmul tanúsítványt vehettek át, és persze dicséretet, amit a kiállított remekekkel érdemeltek ki.

Alkotói közösség született Nagykapornakon

A tanfolyamon a kosárfonás ismereteit adta át, a Gránátalma-díjas Dulics Margit kosárfonó népi iparművész irányításával, mondta érdeklődésünkre Farkas Ildikó projektkoordinátor. – Mindvégig arra törekedtünk, hogy a kosárfonás népi hagyományait, értékeit adjuk át. Fontos cél volt a vállalkozóvá válás elősegítése, miután inaktívak, munkanélküliek, továbbá nyugdíjasok alkották a csoportot. Húsz fővel kezdtük, időközben azonban voltak, akik el tudtak helyezkedni, így 12-en vehetik át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt. A tanfolyam az NMI Művelődési Intézet Nkft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében, a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása projekt keretében valósult meg.

Az oktatók Dulics Margit (Manyi) kosárfonó mester és testvére, Takács Gézáné (Kati) voltak. A képzés tavaly májusban kezdődött és idén áprilisban fejeződött be. A résztvevők havi egy alkalommal, négyórás foglalkozás keretében igyekeztek elsajátítani a kosárfonás fortélyait.

Farkas Ildikó és Dulics Margit

Mégpedig sikerrel, mint ahogy Dulics Margit kosárfonó népi iparművész mondta: úgy érzi, megvan ennek a 12 alkalomnak az eredménye. Mint fogalmazott, egy-egy tanfolyamon jellemzően mindenki úgy áll neki valami új dolognak, hogy azt nem tudja megcsinálni. A nagykapornaki képzés lányai, asszonyai is rácáfoltak erre, amit a kiállított munkáik is bizonyítanak. Mint minden máshoz, ehhez is akarat kell. A kosárfonáshoz ezen felül jó erős kéz, mert bizony meg kell markolni azt a vesszőt. Először idegenként találkoztak egymással, de rövid időn belül barátságok szövődtek, és most egy alkotói közösségtől búcsúzhat. Arra biztatta a résztvevőket, hogy ne hagyják abba, akár vállalkozóként is folytassák a munkát. Nemcsak hagyományos kosarat, hanem mindenféle használati tárgyat lehet fonni, ami a konyhától kezdve a fürdőszobáig dísze a lakásnak. Ezáltal kiszorítható a műanyag, mert felváltja a természetes anyagból készített termék, hangsúlyozta Dulics Margit.

Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere úgy fogalmazott, bajban lenne, ha választania kellene a kosarak között, mert itt csupa profi munkát lát. Mint mondta, büszkék lehetnek magukra, ahogy ő is büszke a képzés résztvevőire, hiszen sikerrel teljesítették a kihívást. Köszönetét fejezte ki a projektfelelős művelődési intézet megyei munkatársainak, az oktatóknak, valamint Sipőcz Saroltának, a helyi faluház kulturális munkatársnak, akik összefogták az egész folyamatot.

– Nagyon megtetszett, a férjemnek is. Együtt járunk vesszőt szedni, amit persze elő kell készíteni, főzni, hántolni, leáztatni. A kötésben pedig az ember fantáziája szab csak határt. Nagyon sokat tanultunk Manyitól, illetve a kis mennyem is megajándékozott egy szakkönyvvel. Miután nyugdíjas vagyok már, nagyon jó időtöltésre leltünk a kosárfonással – mondta érdeklődésünkre Kiss Lászlóné, nagykapornaki lakos.

A rendezvény a tanúsítványok átadásával zárult. A résztvevők személyre szóló emléklapot is kaptak, a tanfolyamon róluk készített fotóval. A folytatás is lehetséges, hiszen létrejött egy alkotói közösség – biztatta Farkas Ildikó projektkoordinátor jelenlévőket –, melyben a Zala megyei igazgatóság munkatársai módszertani segítséget fognak nyújtani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK