2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népi hang-színek

2018. március 29. csütörtök, 18:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Népdalok kottával és szöveggel, népviseletes babák, hímzésmotívumok, valamint kifestők díszítik Laposa Julcsi népzenész, zenei mediátor Népi-hangszínek című füzetét, melyet rendhagyó sajtótájékoztató keretében mutattak be a zalaegerszegi városházán.

Az ötlet Párizsban merült fel benne, a Sorbonne egyetemen, ahol kultúraközvetítés, zenei mediáció szakirányon tanult, és szerzett diplomát elsőként Magyarországon. Mint mondta, oktatói arra hívták fel figyelmét, hogy komplex művészeti neveléssel igyekezzen a zenét eljuttatni gyerekhez. Népzenészként a népi kulturális értékeket szeretné közvetíteni, így született meg a füzet alapgondolata, hogy a népdalok, a népi gyermekjátékok és viseletek találkozzanak egymással, és helyet kapjanak egy kis gyűjteményben. Öt Kárpát-medencei tájegységet választott, a Dunántúlról Rábaközt, Felvidékről Palócföldet, a Tiszántúlról Dél-Alföldet, Erdélyből Kalotaszeget, valamint Moldvát.

Mint mondta, elsősorban kisgyermekeknek szánja a füzetet, ami pedagógusok számára is tartogat meglepetéseket. Egy CD keretében mindehhez interaktív zenei élmény is társul, hiszen a hanghordozó 15 dalát a gyenesdiási általános iskola diákjai énekelték fel. A népviseletes babákat és hímzésmotívumokat Füle Viktória rajzolta, melyek színvilága mintául szolgál a kifestőhöz.

Balaicz Zoltán polgármester azt fűzte hozzá, hogy szívesen álltak a kezdeményezés mellé, hiszen Laposa Julcsival, a Zala Zenekar énekes-hegedűsével már több zalaegerszegi rendezvényen találkozhattak. A szerző saját költségén megjelentettet Népi hang-színek füzetből százat vásároltak, melyet eljuttatnak a helyi óvodákba.

Kemendi Györgyné, a kertvárosi óvoda vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a zenei foglalkozások izgalmas kiegészítéseként fogják használni a füzetet, ami bizonyára nem mindennapi élmény lesz a gyerekek számára.

A sajtótájékoztatót Laposa Julcsi szintén élményszerűvé tette, ami előadásban egy muravidéki gyermekdallal kezdődött, majd a Szélről legeljetek népdal közös eléneklésével zárult. Az 50 Tehetséges magyar fiatal nevű programba beválasztott népzenész a Népi hang-színek folytatásaként az évszakokat mutatja majd be következő füzetében, szintén a népdalokkal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK