2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Páka példásan fejleszti faluját

2017. június 29. csütörtök, 18:52
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Dömeföldén, Páka településrészén álló, több mint 150 éves, egyénileg és csoportosan is látogatható zsúpfedeles parasztház ad otthont a tájháznak. A korabeli használati eszközökkel berendezett; konyhából, szobából és kamrából álló, műemléki védelem alatt álló, döngölt föld padlózatú épület mostanra felújításra szorul.

– Lenti város gesztorságában Nova, Lovászi, Szécsisziget, Csesztreg és Páka is részt vett abban a konzorciális turisztikai pályázatban, amelynek egyik nyerteseként 16 millió 764 ezer forintot kaptunk – osztotta meg a a rekonstrukcióval kapcsolatos örömhírt Lukács Tibor polgármester. – A támogatási szerződés aláírása előkészítés alatt van. Ha ez megtörténik, kiválaszthatjuk a vállalkozót, aki megújítja a mostanra leromlott állapotba került épületet. A nyáron árajánlatot kérünk, és ősz végére szeretnénk készre jelenteni a beruházást. A pályázat tartalmazza illemhely és szalonnasütő kialakítását, a zsúptető megújítását, a szalufák, a gerendázat cseréjét, sározást, meszelést. Az itt bemutatott korabeli használati darabok egy részét a könyvtárba menekítettük, hogy az esetleges beázások ne tehessenek kárt a tárgyakban.

A modernizált kiállítóhely – reményeink szerint – turisztikai attrakcióként vonz majd legalább évi kétezer turistát. Irányító táblákat fogunk kihelyezni, lesznek digitális eszközök és még a régi viseleti ruhadarabokat is magukra ölthetik, egy fényképkészítés erejéig a látogatók. A tájház értékeit egy alkalmazott fogja bemutatni az érdeklődőknek. A pályázat jókor érkezett, mert önerőből nem sikerült volna a teljes beruházás.
A Hegyalja és az Ady utca aszfaltozását az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok fejlesztéseinek támogatása céljából kiírt pályázaton elnyert 20 millió forint összegből valósítottuk meg. Az utak két oldalát mészkőhengerezéssel szélesítettük. A Dózsa György utcában az árok tisztítását, a mederrendezést is elvégeztük, de a művelődési ház műanyag padlóját is csúszásmentes műgyanta padlóra cseréltük.

Elbírálás alatt van egy TOP-os pályázatunk, melynek segítségével a fogorvosi rendelőt modernizálnánk. Itt külső homlokzatfelújítást, hőszigetelést, nyílászárócserét is végeznénk megújuló energiahasznosítással. A belső átalakításokat, a bútorzat cseréjét, a műszer- és gépbeszerzést, a mozgásukban korlátozottakat segítő rámpa és illemhely kialakítását is kezdeményezni fogjuk. Ősszel kiderül, hogy megvalósíthatjuk-e régóta dédelgetett tervünket.

Konzorciális formában, a falunk gesztorságával, a környék községeivel karöltve szeretnénk mezőgazdasági gépeket beszerezni. Traktor, fűkasza, toló- és húzólap is szerepel a beszerzendő eszközök listáján.
A START közmunkaprogramba kilenc munkavállalóval idén először vágtunk bele. A régi iskolakertből létrehoztunk egy zöldséges-veteményes kertet, ahol krumplit, zöldborsót, retket, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát termesztünk egy óriás fóliasátorban. Mindezeket a helyi iskola konyhájának értékesítjük. Ha a kertben már elfogytak a teendők, a brigád a közterületet gondozza.
Augusztusban a fővárosunkat is bemutatva vendégül látjuk majd a németországi Wesendorf testvértelepülésünk delegációját.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK