2021.06.22., kedd - PaulinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szentháromság napi zarándoklat

2021. június 01. kedd, 19:21
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Pünkösd utáni vasárnap, azaz Szentháromság vasárnapján zarándoklatot szerveztek Zalaegerszegről Pethőhenyére. A Horhosok útján áthaladó 20 fős csoport a célállomáson a közelmúltban felújított Szentháromság-szobor avatójára menetelt, lelki gazdagodás reményében. A szervező Szabó Balázs túravezető, aki az említett szobor felújíttatója, a Horhosok útjának egyik tervezője, kialakítója.

A dédpapa nyomdokán

A 13 kilométeres távot átfogó kisebb zarándoklat nem az első szervezése volt Szabó Balázsnak. Korábban társszervezőként működött közre a Csehimindszentre vezető Mindszenthy zarándoklatban. A szokásoknak megfelelően imával adóztak az égieknek, mielőtt a csácsi iskola előtti gyülekezőhelyről útnak indultak. Szintén a szokásoknak megfelelően az út során többször is imát mondtak, egyébként csendes befelé figyelés jellemzi az ilyen túrákat. 

- Még a dédapám, Szabó József állíttatta 1918-ban a Szentháromság-szobrot, a pethőhenyei családi ház elé. Sajnos dokumentációkat nem találtam, így nem derült ki a pontos indok. 2018-ban újíttattam fel az alkotást, mert több helyen is hiányos volt, de a felszentelésre több ok miatt is eddig nem kerülhetett sor. Viszont a helyi plébános, Kovács Sándor szívesen vállalta a szobor megáldását – idézte fel az előzményeket Szabó Balázs. 

A kényelmes tempójú zarándoklat végén, Pethőhenyén a helyiek közreműködésével kisebb műsor is kerekedett. Szabó Balázs köszöntője után pedig Kovács Sándor plébános áldotta meg a megszépült szobrot és jelképes agapéra is sor került. 

Szabó Balázs még elmondta, a jól sikerült zarándoklatból szeretne hagyományt teremteni, amelyhez bárki csatlakozhat a jövőben is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK