2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szent Iván-éjen a tűz körül

2020. június 26. péntek, 16:47
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Erősen kihűlőben lévő szokást élesztgetnek, s alakítják kicsit a mai korhoz a Szent Iván-éji szerelemvarázsló tűzugrással, tűz körüli tánccal, énekkel a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület tagjai. Néhány éve Pethőhenyén várják az ismerősöket erre a programra, az idén pedig a Besenyői Baráti Körrel összefogva, a zalaegerszegi településrészre is bővítették a hagyományőrző estet.

  A két egyesület tagságát másfél éves barátság és közös programok kötik össze, elsősorban a népzene-néptánc vonalán. 

- A pethőhenyei rendezvényt már kezdjük kinőni, itt Besenyőben nagyobb a tér, meg rossz idő esetén fedett helyre is tudtunk volna menni. Régen táncoltunk már és nagyon jó alkalom volt erre a Szent Iván-éj – mondta Gaálné Nagy Annamária, a Tarsoly Egyesület részéről. – Moldvai körtáncokkal készültünk, ezeket sokan ismerik, gondoltuk használjuk ki az alkalmat, hogy tűz körül járjuk el, ez amolyan ínyencség. A Szent Iván-éji szokások 50-60 évvel ezelőtt kezdtek kikopni, tehát már a mi generációnk sem élhette át, mégis vállalkozunk az újraélesztéshez, kicsit a mai korhoz „konvertálva”. Leginkább szerelmi varázslások és gyógyító mágiák fűződtek a naphoz, de Baksa Edit néni részletesebben is ismertette a szokásokat. Többek között a fiatal lányok koszorút kötöttek a fejükre és a szerelemre vágyók, párt keresők átugrották a tüzet. A férjemmel mi is tüzet ugrottunk, mintegy a fogadalmunk megerősítéseként. Mert ez erre is jó alkalom, mellyel rajtunk kívül sok pár élt még. Főleg, ha látják ezt a gyerekeink, nekik is biztonságot ad, hogy a szüleik tűzön-vízen egymás kezét fogva együtt vannak. Ez nagyon fontos üzenet manapság, amikor olyan sok a válás – tette hozzá.

A rendezvényen bár szívesen láttak volna „külsős” érdeklődőket is, nagyrészt néptáncosok vettek részt. A rendezők remélik ez a kör bővülni fog, akár teljesen kezdők, egyedül érkezők is beállhatnak a körtáncba, melyhez az idén a Gyéres zenekar húzta a talpalávalót. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK