2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szita, szita péntek, vége van a télnek

2024. február 11. vasárnap, 14:05
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Régi farsangi szokások felelevenítését tűzték ki célul a Göcseji Tudásközpontban a maskurázós időszak utolsó szombatján, ami már majdnem itt a farsang farka. Egyrészt sajnálatos, hogy spontán már nem működnek ezek a játékos mókák a legkisebb településeken sem.

Farsang a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban

De az is igaz, hogy a szokások egy része durva „tréfa” volt, amiről a hagyományok kapcsán ritkán esik szó. Ezek talán kevésbé hiányoznak bárkinek is.  A februári helyi termék piac ismét tematikus nappá változott szombaton. A farsangi vígasság megidézése volt a mostani hosszú délelőtt témája. A cél, ismertté tenni a házat, bevonzani az érdeklődőket és megismertetni őket a hely nyújtotta lehetőségekkel. 

A maskurába bújt Tekerős Barátok együttes muzsikája betöltötte a piacteret, a jótékony céllal sütött fánkok illatával egyetemben. Öt civil szervezet asszonyai kínálták ezen hagyományos édesség különböző fajtáit becsületkasszásan.

Kint a téren és bent az épületben egyaránt zajlottak a programok. A Tarsoly Egyesülettel táncház, ál-lakodalom, azaz, a Göcsejben jellemző macskurázás”, valamint (mini) rönkhúzás, álarc-készítés színesítette a programot. Ebből választhattak kicsik és nagyok. Szerencsére nem elevenítették fel a pártában maradt lányok és agglegények csúfólását, ahogy a bűnöket magára vevő bűnbaknak állított személy meghurcolását sem. Az időszakra jellemző kiszebáb égetés, vagy vízrebocsátás sem valósult meg, de téltemető mondókázás, önmagunkból kifordító jelmezbe bújás volt a délelőtt folyamán. 

A rendezvény házigazdája Mihály Péter, a Hevesi Színház színésze volt. Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és a Böjte Sándor Zsolt, településrészi képviselő is.
      
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK