2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Téltemetés Gébárton

2022. február 21. hétfő, 19:16
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A farsang és a téltemetés jegyében tartottak mesterségbemutatóval és kézművesfoglalkozással egybekötött nyitott műhelyt a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban.

Farsangi Nyitott Műhely

A mohácsi búsójárás jellegzetes maszkja volt a kiemelt témája az idei farsangi műhelynek. Az elmúlt öt évben többször is érintették a búsójárást más-más aspektusból ezen alkalomkor, mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a kézművesház vezetője. A változatosságra, örökös megújulásra törekvő nyitott műhely rendezvény immár nagykorú, 2004 óta hagyomány Zalaegerszegen. A főként családosokat megcélzó programokon már felnőtt egy generáció, akik saját gyermekükkel térnek ide vissza. Illetve újabban a nyugdíjas korosztály is egyre nagyobb érdeklődést mutat ezen lehetőségek iránt, amit a szervezők szintén örömmel vesznek. 

Visszakanyarodva a mostani kínálathoz: Harmath Zoltán népi iparművész vezetésével fából lehetett búsó maszkot faragni. De papírból is készíthető volt ilyen álarc, illetve újdonságként Simonné Dávid Anita, a ház népijátszóház-vezető tanfolyamának végzettje, búsó ujjbábokkal debütált a rendezvényen. Aki a búsó maszkot hűtómágnes formájában kívánta hazavinni, arra is volt mód, Csuti Tibor fazekas népi iparművész útmutatásai alapján. Nem maradt el a búsójáráskor használt kellékek, kereplők, buzogánykészítés,- és vásárlás sem. Rózsa,- és forgácsfánkot lehetett készíteni és kóstolni, illetve Berzsán Pálné csipke, és Kocsisné Koszorús Anikó hímző bemutatójára is sort került, kapcsolódva a jurtában lévő időszakos kiállításhoz. 

A rendezvényt kiszebáb égetéssel zárták. Itt jelképesen az enyészetbe vetették azokat a dolgokat, melyek végét kívánják. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK