2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Termékvásár, kézművesfoglalkozások, kiállítások

2024. február 01. csütörtök, 13:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Göcseji Tudásközpont- Zalaegerszegi Helyi Termék Piac első félévének programjairól tartott sajtótájékoztatót Sümeginé Horváth Anita igazgató. A lassan kétéve működő, kezdetben a Vásárcsarnokhoz tartozó Göcseji Tudásközpont 2023 novemberétől önálló intézményként működik.

 Évindító sajtótájékoztató a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban

Feladataik szerteágazóak, a ház többfunkciós. Zömmel saját programjaik vannak (partnerük ebben a Göcseji Kézműves Egyesület), de különféle rendezvényeket is befogadnak – hangzott el. 

Minden hónap második szombatján termékvásárral egybekötött, tematikus hagyományőrző nappal várják a vendégeket. A február a Mézes Balázs Nappal indul, de a hónap során Farsangi Parádéval is készülnek, bemutatva a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokat. A február 10-i farsangi mulatságon fánkvásár, macskurázás, táncház és álarckészítő verseny színesíti a kavalkádot. Március 9-én a nemzeti ünnepre készülve a kokárdakészítés kerül fókuszba, április 13-án pedig a II. Palánta Fesztivál várja a közönséget. Májusban gyermeknappal, júniusban pedig a III. Göcseji Kézműves Nappal készülnek.

Sümeginé Horváth Anita és Nikitscher Bernadette

A ház folyamatosan otthont ad kiállításoknak is; a tavasz folyamán négy alkotó részvételével fonalmandalákból nyílik tárlat, majd fotókiállítás és foltvarró kiállítás következik. Ezt követően pedig a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott nyolc szakkör munkájából nyílik közös tárlat, ASZAKKÖR címmel. Az első félévet Nikitscher Bernadette nemezelő (a Göcseji Tudásközpont szakmai koordinátora) kiállítása zárja.

Sümeginé Horváth Anita arról is beszámolt, hogy folyamatosan működnek a szakköreik (grafika, papírcsík-technika, kezdő kosárfonás), és a nyitott kézműves műhelyeik (kerámia, bőrdíszmű, szövő, nemezelő, csipkeverő, foltvarró, kosárfonó). Ezeken kívül a Nemzeti Művelődési Intézet is támogat nyolc szakkört. Közülük hármat a Göcseji Kézműves Egyesület, hármat a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület és kettőt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervez. Mindez jól jelzi a ház nyitottságát, és hogy több szervezettel sikerült partneri kapcsolatot kialakítaniuk az elmúlt másfél évben.

A kézműves foglalkozásokra óvodásokat, iskolásokat is várnak, akiknek nyáron napközis tábort is szerveznek. Folytatódnak az intézmény előadássorozatai: az Agrocity Gazdabolt jóvoltából az öko- és biogazdálkodás lesz a középpontban.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy elkészült a tankonyhájuk, mely egy nagy lehetőség számukra. A jövőben szeretnének főzőkurzusokat és workshopokat rendezni. A tudásközpont épületében működik pékség és étterem is, így folyamatosan élet van a házban. Az aktuális kiállításaikat napközben is bárki megtekintheti. A helyi termelőket pedig továbbra is várják, hiszen van lehetőség arra, hogy napi szinten kitegyék portékáikat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK