2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tizedszer is Tökfesztivál

2018. szeptember 24. hétfő, 19:03
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Tökfesztivál zsivaja töltötte meg a Gébárti Kézművesek Házát és annak környékét. Mindenféle „tök jó”, ami e látványos növényhez, az őszhöz, a kézművességhez és a pásztorhagyományok napjához kapcsolható.

Immár 10 éves lett a nevezett program, melyet kiállítás is dokumentált a házban. E mellett volt egy másik tárlat, ami Venczelné Danyi Judit népi iparművész ámulatot keltő nemez munkáit mutatta be. A programok zöme azonban a szabadtéren zajlott, kellemes nyárutó időben.

Egész nap kirakodó vásár, ötletes, természetet közelhozó és egyben oktató játékok, játszóházak, illetve hagyományerősítőként mesterségek bemutatói várták az érdeklődőket. Díszül és tájékoztató jelleggel különböző tökök voltak kiállítva, esztétikus hangulatfokozó gyanánt. Nevezni lehetett tökfaragó versenyre, a háttérben népzene szólt, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes ifjai ropták a táncot. A gyerekeket Pályi János, Kemény Henrik díjas bábművész Vitéz László bábelőadása szórakoztatta.

Több mint 20 tökfaragvány közül választott a zsűri helyezetteket, akiket Csuti Tibor népi iparművész külön e napra készített „tökös” bögréivel díjaztak. A nyertesek, Szakonyi-Nagy Vince, Parragi Noémi és Molnár Hanna lettek.

A tökfesztivált igyekeznek a szervezők egybefonni a pásztorhagyományok napjával, mely célból idén első alkalommal rendezték meg a Gébárti Néprajzi Szabadegyetem első előadását, melynek témája is ezen ősi foglalkozás múltja, jelene, várható jövője volt, Tóth János, a Hagyományok Háza főigazgató helyettesének előadásában.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK