2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tömegeket vonzott a Prószafesztivál

2023. május 29. hétfő, 20:26
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Tömegek látogattak pünkösd hétfőn Gébártra, hogy a XV. Családi Pünkösd, illetve a XXVII. Göcseji Prószafesztivál részvevői legyenek. Ez utóbbit második alkalommal rendezték a tó partján.

A Vöröskereszt csapata készítette a legfinomabb hagyományos prószát

29 csapat állt a tűzhelyek mellé, hogy a mesterszakácsok alkotta zsűrit és a kilátogató közönségét elkápráztassák hagyományos vagy különleges prószáikkal, illetve a szép terítékekkel. E három kategória díjazása mellett még a szakácsok közül megválasztották a rodeó bikát legtovább megülő Pünkösdi Prószakirályt is.

Amíg szabadtéren a konyhaművészetnek áldoztak, az alkotóházba is sokan betértek, hogy kézműves foglalkozáson vegyenek részt, vagy megnézzék a mesterségbemutatókat, az állandó vagy időszakos kiállításokat. Így a vitrinben a békési virág hímzéseket, illetve a Nyugat-Dunántúlon régóta működő szakkörök munkáit. Mindkét kiállítás június végéig lesz látható.

A szabadtéri Kézműves utca szépséges portékáit meg is lehetett vásárolni. A kicsik pedig népi gyermekjátszótéren mulathatták az időt, mely helyszínt a Prósza utcától elkülönítve, nyugalmas és árnyékos helyen alakították ki nagy figyelmességgel a szervezők, akik dicséretére legyen mondva az is, hogy igyekeztek megoldani a nagy érdeklődéssel együtt járó parkolási gondokat. 

A színpadi programokban újdonság volt, hogy idén először nagykoncertet is szerveztek a Maszkura és a Tücsökraj fellépésével. 

A díjazás során kiderült, az idén kiemelkedően teljesített a Vöröskereszt csapata, hiszen a szakértő zsűri szerint ők készítették a legfinomabb hagyományos prószát, így hozzájuk került a Vándorserleg és a Pünkösdi Prószakirály személyével is ők büszkélkedhetnek. A legszebben a Zalai Táncegyüttes Szarkaláb csoportja terített, a legkülönlegesebb (bárány húsos) prószát pedig az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjai sütötték.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK