2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új galériaműhely nyílt Gébárton

2020. július 15. szerda, 08:48
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A textilművészeté lesz a főszerep abban a műhelygalériában, melyet július elején nyitottak a Gébárti Kézművesek Házában. Az egykori irodarész kapott új funkciót, hasznos és látványos oldallal bővítve az épület sokszínű terét. Az állandóan nyitva tartó műhely tóra nyíló kilátása adta az ötletet az elnevezéshez. A Panoráma Népművészeti Galéria hétközben látványt, hétvégenként szakmai programokat is kínál.

A megnyitó külső-belső élményt nyújtott. A gyönyörű galéria előtt pörgött a rokka, dolgozott a szövőszék, szólt a népzene. Olyan tevékenységbe merültek el a népművészek, melyek egy részének már a nevét is szótárazni kell. A textilművességet középpontba helyező kiállítótér a rendszeres szakmai programokkal újabb népi értékeket hozhat vissza a köztudatba. Ez most már csupán érdeklődés kérdése. Hiszen hétköznapokon és októberig minden hétvégén is lesz itt látni- és tanulni való.

Panoráma a népművészetre, az alkotó emberre és a tájra 

- A 38 éves Zala Megyei Népművészeti Egyesület nem először avat műhelyt. A mostani azért különleges, mert nyitott, egy térben látható az alkotás folyamata és végeredménye. A tanítás és a művek bemutatása. Országosan is ritka ez a műfaj – mondta Skrabut Éva, a nevezett egyesület elnöke.

A Csoóri Sándor Alap által, és városi támogatással megvalósult beruházás még egy terasszal is bővítette az épület előtti sétányt, ami újabb ötleteket adott a népművészeknek és a ház munkatársainak a továbbfejlesztéshez. 

Balaicz Zoltán polgármester turisztikai erővel is jócskán bíró területként jellemezte a Gébárti-tavat és annak természeti-, illetve épített környezetét. Elmondta, összesen 1,5 milliárd forint ráfordítással támogatta a városi önkormányzat ezt a részt. 
- Jó helyre került ez a fejlesztés. A ’80-as évek elején indult egyesület létét az idő igazolta. Mertek álmodni, volt hitük, erejük, akaratuk, bátorságuk mindazokat végre is hajtani. És az álmaik folyamatosak, melyek megvalósításában az önkormányzat igyekszik segíteni, a népművészet éltetését, hagyományok átmentését támogatni – mondta a polgármester. 

Példaértékű szakmai munkaként jellemezte a ház és az egyesület működését Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a galéria névadója. Megjegyezte, az új galéria a megye egész területének textilművességét (zalai, göcseji és hetési), fogja össze, a Hagyományok Házával együttműködve. 

Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Osztály vezetője a panoráma nevet, mint az alkotó emerről való körképet jellemezte. Az alkotás pedig szebbé és gazdagabbá teszi mindennapjainkat, tette hozzá.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK