2020.12.04., péntek - Borbála, BarbaraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zárták a negyediket, szervezik az ötödiket

2019. július 22. hétfő, 11:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban zárult vasárnap a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozata. Az idén negyedik alkalommal megrendezett találkozó július 12–21. között a zalai tájegység 24 településén közel 100 programmal várta az érdeklődőket hangulatos kikapcsolódásra és kulturális feltöltődésre. A szervezők már az ötödikre készülnek.

Valamennyi település lelkiismeretesen és szívvel-lélekkel dolgozott a nagyon gazdag programkínálatért, értékelt Magai Ágota, a Göcseji Civil Társaság elnöke, a Göcseji Dombérozó főszervezője és ötletgazdája záró gondolataiban. A július 12-én kezdődő rendezvénysorozat megnyitóját idén is a XXXI. Göcseji Aratónapok nyitó ünnepségén tartották július 13-án. A kézi kaszás aratóverseny ugyancsak része volt az eseménynek, amely tíz napon át nyújtott lehetőséget a göcseji kisfalvak értékeinek, hagyományainak, múltjának és jelenének megismerésére.

A teljesség igénye nélkül Gombosszeg képzőművészeti táborával és lovas udvarával, a Becsvölgyei Bringa Kör kerékpáros túrával, a milejszegi Szak olajsajtoló üzem kiváló termékeivel mutatkozott be. Szombati nyíltnapját több mint százan keresték fel. Káváson a néptánc és népzene ünnepét tartották a tájházak körül, Zalaszentgyörgyön régi lakodalmakat elevenítették fel, míg Teskándon a lakodalmak egyik fő édességének számító rétesnek a készítését mutatták be. Nagylengyel virágkötészettel és virágos ételekkel várta az érdeklődőket, akik Szilvágyon a gombászatról hallhattak gombás ételek kóstolása mellett. Gellénháza olajos múltját mutatta be egy gyalog túrával, amely során a korábbi olajkutakat keresték fel. Boncodfölde és Szentkozmadombja újként csatlakozott a dombérozóhoz. Az előbbi településen az Ezerjófűkert tartott nyíltnapot, míg az utóbbi faluban Nemes László festőművész műtermébe invitálták a látogatókat.

A negyedik Göcseji Dombérozó a felsoroltakon kívül még nagyon sok programot kínált. Aki most lemaradt, az ötödiket véletlenül se hagyja ki 2020 júliusában. Ennek szervezését már megkezdték, ahogy hallottuk ezt Magai Ágotától. Köszönetét fejezte ki a polgármestereknek és valamennyi közreműködőnek, közte Tolvaj Mártának, Zalaegerszeg alpolgármesterének, aki a Göcseji Dombérozó Egyesület tagjaként szintén sokat tett a rendezvény sikeréért.

– Egyszerre dobbant a szívünk ezekben a napokban, hiszen megannyi ember dolgozott azért a közös célért, ami a saját felelősségünk. Az ország egészéért nem tudunk tenni, de azért a vidékért, ahol élünk, viszont igen. Éppen ezért szándékunk a göcseji falvak értékeinek átörökítése. Külön öröm, hogy a legtöbb településen már tudják, mit csinálnak jövőre. Így boldogan zárjuk a negyediket, és holnaptól belevágunk az ötödik szervezésébe – mondta végül Magai Ágota.

A múzeum kálócfai portáján közös göcseji asztal finomságaival várták az érdeklődőket. A novai Göcsej Szíve Dalkör és a gellénházi Vajda József Dalkör nótázott, majd a Parola zenekar adott koncertet. Szényi Zoltán és Buday Mihály festményeiből kiállítás nyílt. Varga Roland lovas bemutatót tartott, és a veteránautósok is felvonultak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK