2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A család szerepének erősítése a védőhálóban

2017. július 17. hétfő, 16:36
Szerző: Antal Lívia
A családi értékrend helyreállítását, a család társadalmi szerepének megerősítését kívánja elősegíteni az Élhetőbb Zalaszentivánért Egyesület, amely támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Védőháló a családokért” című (EFOP-1.2.1-15 kódszámú) felhívásán.

– Öt település – Alibánfa, Kiskutas, Nagykutas, Zalaszentiván és Zalaszentlőrinc vesz részt a projektben, mely 2017 februárjától 2020 januárjáig tart – mondta érdeklődésünkre Dormánné Péter Márta, az egyesület titkára. – Célunk a családi életre nevelés elősegítése, a házassággal, a hosszú távú párkapcsolati elköteleződéssel és a gyermekvállalással kapcsolatos pozitív attitűd közvetítése mind a párkapcsolattal még csak ismerkedő tizenéves korosztály, mind a már családalapításon gondolkodó fiatalok, mind pedig a már házasságban, tartós párkapcsolatban élők körében. Ehhez kapcsolódik továbbá a gyermeknevelés, illetve a családi, házassági, párkapcsolati együttélés során felmerülő kérdések, problémák feloldásához való segítségnyújtás.

Meseterápia Zalaszentivánon

– Mindezt hogyan kívánják megvalósítani?
– Egyesületünk a helyi családok összefogására épít, melynek része tanácsadások, csoportos foglalkozások és közös programok, rendezvények megszervezése és megtartása. Összesen 146 ilyen eseményt kívánunk megvalósítani a három év alatt a településeken.
A Szülők akadémiája programsorozat keretében az általános iskolába járó tanulók szülei részére egy olyan Szülőklubot szeretnénk létrehozni, amely segítséget nyújt a gyermeknevelés terén, ahol az azonos problémákkal küzdő szülők tapasztalatot cserélhetnek, kapcsolatot építhetnek, és ahol szakemberektől kaphatnak információt és egyéni tanácsadást.  
A Gyerekek akadémiája programok keretében Szülők iskolája fiataloknak – kamaszokról másképp, avagy az érem másik oldala címmel tartunk foglalkozásokat. Hogyan bírjuk ki „őseinket”? interaktív beszélgető csoportban a szülőkkel való viszonyról, a helykeresésről, a barátságról, a szerelemről, a tanulásról, az internet veszélyeiről, a drogprevencióról, az áldozat illetve elkövetővé válás megelőzéséről lesz szó.

Szerelnek a zalaszentiváni tűzoltók

– Kiket kívánnak megszólítani?
– A projekt kiemelt célcsoportja a mikrotérségben élő gyermekes szülők, házasságkötésre, gyermekvállalásra készülő párok, a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérő anyák és apák, a társkeresés és a felelős párkapcsolati magatartás iránt érdeklődő fiatalok és más párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben tanácsadást, segítségnyújtást igénylő személyek. Emellett az érintett családoknak helyben munkát adó vállalkozásokat, munkaadókat is meg kívánjuk szólítani.

– Milyen programokat tartottak ez idáig?
– A projektben az érintett területek szakemberei vesznek részt, köztük rendőrök, családterapeuták, pszichológusok, gyermekpszichológusok. Tartottak már meseterápiás foglalkozásokat a zalaszentiváni és a nagykutasi óvodában. A népmese a gyermekek számára példát mutat emberségről, a segítők felismeréséről, és arról is, hogy valójában önmaguk tudják leginkább irányítani az életüket.
Zalaszentivánon a gyermekagresszióról és annak kezeléséről esett szó, melyen az öt település pedagógusai vettek részt. Az agresszió az emberi természet része, ezt el kell fogadni, ugyanakkor meg kell tanulni jól kezelni, és ebben nyújthatunk mi felnőttek segítséget gyermekeinknek.

A főzőverseny második helyezettje átveszi a díjat Dormán Miklós polgármestertől

Iskolás lesz a gyermekem címmel a szülőknek tartottak előadást Zalaszentlőrincen. Ezek a tanácsadói programok ősszel folytatódnak, a nyáron inkább a kikapcsolódásra fókuszálunk. A családi találkozás jegyében zajlott a zalaszentiváni és a zalaszentlőrinci gyermeknap, továbbá a zalaszentiváni (2., 3. kép) és a nagykutasi falunap. Zalaszentlőrincen augusztus 12-én várjuk a családokat falunapra. Családi találkozású falunapokat a következő években is tartunk más-más helyszínekkel, minden települést érintve. Az elkövetkező három évben számtalan programot és szolgáltatást kínálunk a fiatalok és a családoknak egyaránt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK