2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balatoni látomások tárlat

2023. június 17. szombat, 09:25
Szerző és fotó: Bánfi Kati
Az Egerszeg Fesztivál részeként nyílt meg és augusztus 26-ig látogatható a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a „Balatoni Látomások” című képzőművészeti tárlat, ahol neves művészek más-más módon mutatják meg vonzalmukat a „Magyar Tengerhez”.

Csók István, Egry József, Halápy János, Borsos Miklós, Bernáth Aurél, Csiszár Elek, Mészöly Géza, Mikus Gyula, Udvardi Erzsébet művei mellett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Festő Szakosztályának alkotásai láthatók a kiállításon, melyet Németh Péter, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója nyitott meg.

A megnyitón Farkas Ignác Jászai-díjas színművész közvetítésével elhangzottak Egry József gondolatai, naplórészlete, a Balaton megörökítéséről. Ebben a képeslevelezőlap-szerű, sablonos, felszínes ábrázolás helyett, a „belső” megjelenítésére bíztat. Úgy fogalmazott, a Balaton gazdag szín és vonalvilágában minden festő megtalálhatja a neki megfelelőt, nem lehet belőle iskolát csinálni. Nem a Balatont, hanem annak világát festem, vallja. Aki csak a naplementéket és a hullámokat látja, az még nem ismeri a Balatont. A párás fényeket, melyek átalakítják a reális formákat, a délibábos jelenségeket is láttatni kell.

A tárlaton meggyőződhetnek a látogatók, hogy a Balatont kívül-belül jól ismerő alkotók munkái mutatkoznak meg. Őket, a „Magyar Tenger” ihlette művészeket köszöntötte dr. Vadvári Tibor alpolgármester is. Elmondta, a természethez bármikor fordulhatunk, és mi zalaiak szerencsések vagyunk ebben, az erdők mellett, a Balaton is a közelünkben van. Végül, köszönetét fejezte ki a tárlat létrejöttéért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK