2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Innovációs díj Zalaszentmártonnak

2017. december 22. péntek, 11:50
Szerző: Antal Lívia
A mindössze 25 kilométerre fekvő Balaton csodálatos panorámája terül elénk a Zalaszentmártont körülölelő dombokról, melyek egyúttal óvják és védik a kistelepülést. Táji adottságából adódóan valóban egyik erénye a biztonság, amit az önkormányzat a köz-, személyi és szociális biztonság tekintetében egyaránt szem előtt tart lakói érdekében. Ez a figyelem a kiszámíthatóságban és a fejlődésben is megmutatkozik a Territoria Innovációs Díjjal büszkélkedhető kis faluban.

– Teljesen kiépített térfigyelő kamararendszer fogadja a látogatót, és természetesen polgárőrség is működik a faluban, melyek révén falunk lakossága és vendégeink teljes közbiztonságot élvezhetnek immár hosszú évek óta – kezdte a beszélgetést Dancs Szilveszter Zoltán, Zalaszentmárton polgármestere. – Ez rendkívül nagy jelentőséggel bír egy idősödő faluban, ahol mindöszsze 72-en élnek. A stabilan gazdálkodó önkormányzatunk emellett teljes körű szociális hálót épített ki, melynek részei a falugondnokság, a szociális gondozás és a szűrővizsgálatok helyben való biztosítása. A legszükségesebb ellátásokra is nagy gondot fordítunk, ilyen például a tűzifa, amit már november közepén kiosztottunk a rászorulóknak. őket települési segélyben is részesítettük, ezzel is hozzájárulva az ünnepi készülődés költségeihez.

– Miben nyilvánul meg a kiszámíthatóság az itt élők számára?
– Zalaszentmártonban senkinek nem kell aggódnia azon, hogy nincs munkája, több mint hat éve nincs munkanélküliség. Húsz főt foglalkoztatva zajlik közmunkaprogramunk, melynek középpontjában a zöldségtermesztés és a gyümölcsfatelepítés áll. A megtermelt zöldségek döntő mennyiségét kiosztjuk a lakosságnak, illetve a közmunkásoknak, amellyel az alacsony jövedelmeket és nyugdíjakat némileg kompenzálni tudjuk. Önkormányzatunk megszervezte a mozgó ABC-t, a bolt valóban házhoz jön hétfőtől szombatig minden reggel friss áruval. Hoz mindent, amit csak kérnek. Nagy eredménynek tartom ennek megszervezését, hiszen ez nagy segítség, lakóinknak nem kell városokba utazniuk bevásárlás céljával, mely sok időbe telik, és költségbe is. Ráadásul szombaton és vasárnap egyáltalán nincs is buszközlekedés.

A közmunkaprogramban nagy figyelmet fordítunk a felhagyott szőlőhegyek megújítására. Ez egy állami program, melynek keretében a kitisztított, bekerített területeken már több mint ezer gyümölcsfát ültettünk el, és ezt a munkát évről évre folytatjuk. Az elmondottakból kiderül, hogy a biztonság és kiszámíthatóság Zalaszentmártonban kéz a kézben jár, mert egyikben sem szenved hiányt a lakosság.

– A kis falu szép ívű fejlődési pályával is büszkélkedhet.
– Azt gondolom, hogy a település fejődése valóban szembetűnő. Kezdjük mindjárt a faluképpel, több ezer rózsatő virult idén is a közterületeken. Környezetszépítési munkánkat rendszeresen díjazzák a Virágos Magyarországért programban, ahogy elismerésekkel jutalmaznak bennünket a Legszebb Konyhakert mozgalomban is. A 2017-es esztendő újabb rendkívüli elismerést hozott számunkra, melyre különösen büszkék vagyunk. Falunk megújításáért októberben átvehettük a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől és a Francia–Magyar Kezdeményezés Egyesülettől a Magyar Territoria Innovációs Díjat, melynek birtokában önkormányzatunk az európai nagydíjért indulhat 2018-ban.

A fejlesztéseket tekintve európai színvonalú infrastruktúrát teremtettünk meg, saját szennyvíztisztítóművel rendelkezünk, a kiépített csatornarendszerre minden lakóház be van kötve. A szennyvíztisztító telepről ivóvíz minőségű víz folyik vissza a patakba. Aszfaltos útjaink szintén jó minőségűek. Az utak, közterületek karbantartásához minden gép, teherautó, traktor, egyéb eszköz adott. Mindebben pályázati sikereink köszönnek vissza, hiszen ezekkel a támogatásokkal tudjuk településünket fejleszteni. Ezért is bízunk kedvező elbírálásban az első világháborús emlékmű felújítása, a templom külső és belső rekonstrukciója, illetve a templomkert újraparkosítása tekintetében. Ez utóbbi pályázatot az egyházközséggel közösen adtuk be. Vis maior pályázatunk támogatást nyert, melyből egy leszakadt külterületi hidat állítunk helyre jövő tavasszal. A Leader-prog-ramban közösségi teret szeretnénk létesíteni kemenceszínnel és színpaddal a szőlőhegyen, víz- és villanyinfra-struktúrával. Innét gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, illetve a sármelléki repülőtérre.

Hosszú távú fejlesztési elképzelésünk a csapadékvíz elvezetésének megoldása, melyre pályázati forrást kell nyernünk. Az árkokat is szeretnénk lefedni, hogy felette járdát alakíthassunk ki. Ha ezt meg tudjuk valósítani, még teljesebbé válhat az infrastruktúra. Örvendetesnek tartjuk, hogy idén három elszármazott magyar család visszaköltözött a faluba. Továbbra is külföldön illetve Zalaegerszegen dolgoznak, de mégis úgy gondolták, hogy szülőfalujuk legyen az otthonuk. Ez számunkra ígéret arra, hogy falunk benépesülhet. Azt szeretnénk, hogy a magyar családok beköltözésével 200-300 főre növekedjen a lélekszám, melyhez minden adottsággal rendelkezünk. Ha megépül az R76-os gyorsforgalmi út, melynek Pacsánál csomópontja lesz, Zalaegerszeg és Keszthely elérhetősége mindössze 20 percre csökken, ami igazán nem nagy idő a munkába járáshoz. Településünk megközelíthetőségének ilyen mértékű javulása is hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk a befektetők. Bízzunk benne, hogy a csodálatos környezetünkben rejlő turisztikai vonzerő szállodák, panziók, fürdők létesítésére ösztönzi őket. Addig is nagy feladat vár a kis falunk közösségére, mert nem kisebb célt tűztünk magunk elé, minthogy jövőre elhozzuk az Európai Territoria Nagydíjat – emelte ki Dancs Szilveszter Zoltán polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK