2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Már az első függőséghez vezet

2022. június 07. kedd, 18:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Már az első adagnál függővé válik az, aki kábítószerhez nyúl, hangzott el a figyelmeztetés azon a rendezvényen, amelyen két egykori szerhasználó fiataloknak mondta el, miért nyúltak először droghoz, és hogyan szabadultak meg attól. A program a Zalaegerszegi Kábítószer-egyeztető Fórum kezdeményezésére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának szakmai irányításával valósult meg.

A drogfogyasztás veszélyeiről két hiteles előadótól

Takács Bertold és Hamar János

Sznopek Veronika rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési főelőadó elmondta, a rendezvényre a lakásotthonokban élő fiatalokat hívtak meg, akik koruk miatt leginkább ki vannak téve a csábításnak. A két előadásban a drogfogyasztás veszélyeiről hallhatnak, és olyan tanácsokat kapnak, amelyek megfogadása, remélhetőleg eltereli őket erről a nemkívánatos útról.

Évekig tartó kábítószer-függőségükről elsőként Hamar János, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának addiktológiai konzultánsa beszélt. Úgy vélekedett, a függőségre való hajlamot mindig a családban kell keresni. Már kisgyerekként folyamatos veszekedéseket élt át, szülei sokat ittak, agresszió is megnyilvánult, az anyja verte az apját. Őt meg állandóan becsmérelték, hogy nem való semmire. Később a lakótelepen bekerült hasonló gondokkal küzdő kortárs társaságba, amellyel elindult a tipikus szenvedélybeteg életútja. Alkohollal kezdte 11 évesen. Az első drog extasy volt, amelyhez 18 éves korában nyúlt. Már egy tablettától biztonságban, szeretetben érezte magát, amit soha nem élt át családja körében. Mint mondta, városi legenda az, hogy valaki akárhányadik szerhasználattól lesz csak függő. Tévedés, már az elsőtől. Nyolc évig aktív szerhasználó volt, főként heroint fogyasztott, amitől huszonkét éve szabadult meg. A pécsváradi rehabilitációs otthonban töltött el nyolc hónapot.

Takács Bertold is nyolc évig volt kábítószerfüggő, amelyből a ráckeresztúri drogterápiás otthonban eltöltött egy év húzta ki. Hamar János volt a mentora. Most tanulja ki ezt a szakmát, mert az ő példáját szeretné követni. Ikertestvérével és bátyjával jómódú családban nőtt fel, anyagilag mindent megkaptak, csak az apaképet nem. Édesapja profi labdarúgó volt Székesfehérváron, külföldön is játszott, hosszú hónapokat volt távol. Édesanyját is lekötötte munkája. Már elsős korukban tele voltak hiányérzettel, a szomszédban élő nagyszülei is állandóan veszekedtek egymással. Szülei később elváltak. Édesapjukkal maradtak, aki mindössze 38 évesen halt meg szívinfarktusban egy meccs után az öltőzőben, 2009-ben. Ő akkor 13 éves volt. Innentől kezdve nem akart a valóságban lenni. A „kati” partidrogot próbálta ki elsőként. Minden rendben volt, ameddig hatott. A szünetek közötti elvonási tünetek csillapítására kezdett el fogyasztani főként kokaint. Mint mondta, saját döntés alapján kerülünk rossz társaságba, ezt nem lehet másokra fogni. Saját döntés hozott akkor is, amikor már maga is rádöbbent arra, hogy ezt nem folytathatja így tovább. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK