2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mérő László előadása a mesterséges intelligenciáról

2024. május 21. kedd, 20:28
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A zalaegerszegi Keresztury VMK Tudományos Standup sorozatának záró eseményeként dr. Mérő László matematikus, pszichológus, játékfejlesztő, egyetemi professzor, publicista a mesterséges intelligenciáról tartott előadást.

A jövőben MI-vel felszerelt rendőrök üldöznek majd MI-vel felszerelt rablókat

A 74 éves szakember 50 évvel ezelőtt kutatta már e területet, majd pályát módosított, de a nevezett tudományterület fejlődését folyamatosan figyelemmel kíséri.

Szakmai véleményét sokféle tevékenysége is megalapozottá teszi. Matematikusi, műszaki és pszichológiai végzettsége sokfajta észjárásba adott betekintést. Sok évvel ezelőtt jelentős sikert (második hely) ért el játékprogram-fejlesztés során, amőba játékával. Ahogy elmondta, annak idején úgy gondolták, hogy az MI fejlődése egy bizonyos szintig tud eljutni, illetve, amikor 1997-ben egy sakkprogram legyőzte a világbajnok Kaszparovot, reménykedtek, hogy az emberi gondolkodás fölénye mégis megmarad a géppel szemben. Azt viszont nem tudták megjósolni, hogy a régi algoritmusok hogyan működnek majd tízszer gyorsabb gépeken. 

- Nincs egyetlen olyan algoritmus sem, ami nem volt már 50 évvel ezelőtt. Ma már tudjuk, hogy minden algoritmus valahol bevált. De bárhol nem alkalmazható egyik sem. Tehát valójában „A mesterséges intelligencia” nem létezik. Nincs univerzális adatkezelő algoritmus. Kérdés azonban, hogy tud-e a gép tanulni? – mondta a tudós, majd egykori amőba programjának a kifejlesztését részletezte. Hozzátette még: a mesterséges intelligencia a poént nem érti, nem értékeli és nem is érdekli. Viszont egyes játékoknál a saját tudásunkat fejleszthetjük, ha megkérdezzük a géptől, ő adott helyzetben mit lépne. A jövő azoké a játékoké, a kentaursportoké lesz, ahol gép és ember küzd egymással. S hogy valójában mit választana az ember, ha be merné vallani az igazságot, egy mesterséges, de tökéletes partnert, vagy élő embert az összes nyűgével azt nehéz felmérni. De a válasz életkoronként is változhat - hangzott el.

Az MI mindig gép marad, de kérdés, hogy mi van, ha öntudatra ébred? Ki fogjuk képezni azokat a szakembereket, akik a megbokrosodott MI-vel tudnak mit kezdeni? A kulcs viszont az oktatás, hogy mi vegyük át a hatalmat. A diákoknak meg kell tanítani az MI használatát, de szabályozással, hogy ne legyen visszaélés. Egyéb területen is inkább jogi akadályok lesznek, mint technikaiak, például az önvezető autó baleseti helyzetben milyen megoldást válasszon, kinek az életét védje inkább ilyen esetben? Nem az MI fogja elvenni a munkánkat, hanem olyan ember, aki tudja használni az MI-t. De van olyan terület, amire még sokáig nem képes a mesterséges intelligencia, ilyen a művészetek, a „Pál Feris” tudományok.

De mit adhat az MI? Kooperálni valamivel, amit nem értünk. Kompromisszumot keresni, az elvek helyett szcenáriókat. Mert a túl merev elvek veszélyesek. Tehát az MI veszélyforrás vagy erőforrás? – tette fel a kérdést és több példával igyekezett a válaszra rávilágítani, vagyis vállalni kell, de látni kell a veszélyeit. 

Summázva az előadást Mérő László elmondta, a jövőben MI-vel felszerelt rendőrök üldöznek majd MI-vel felszerelt rablókat. Az MI be fog épülni az életünkbe, mint az autó vagy az elektromosság. Észre sem fogjuk venni, annyira természetes lesz. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK