2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Utazz, hogy beszéld a nyelvet!

2018. március 06. kedd, 19:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ha nyelveket akarsz beszélni, ne késlekedj a világ felfedezésével – fogalmazhatnánk meg Szijártó Zsófia, volt kölcseys diák életszemléletét. A Travel, eat, experience with Sofi blog szerzője a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán tartott előadást, arra biztatva a hallgatókat, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból.

– A sikeres nyelvtanulás öt aranyszabályának tartom, hogy ne riadjunk vissza a hibázástól, hanem bátran beszéljünk, mégpedig társaságban. Továbbá hallgassuk az adott idegen nyelvet, mert így könnyen elsajátíthatjuk a jellemző nyelvi szerkezeteket, emellett bővül szókincsünk, javul kiejtésünk. Végül élvezzük a nyelvtanulást, melyhez számtalan lehetőséget nyújt az internet, az okos telefon, a rengeteg letölthető applikációval még jól is szórakozhatunk – osztotta meg saját tapasztalatát a hatékony és a nem megerőltető nyelvtanulásról a hallgatókkal.

Szijártó Zsófia előadása BGE gazdálkodási karán

A gimnáziumban angolt és olaszt tanult. Mint mondta, 2007 nyarán ébredt annak tudatára, hogy hű de jó utazni és nyelvet tanulni, amikor gimnazistaként két hónapig bébiszitterkedett Olaszországban.

– Ez elsőre korántsem egyszerű, mert más a tanóra, ahol az ember magabiztos, és más az adott anyanyelvi környezet, az élő beszéd a helyi dialektusok, tájszólások miatt. Az első ijedtség után rájöttem, hogy igenis oda kell tennem magam, ha jól szeretném beszélni a nyelvet. Ez a felismerés indított el bennem egy lavinát, hogy nyelveket tanuljak.

Zsófi gimnáziumi és egyetemi évei alatt így nyolc nyelvvel ismerkedett meg, melyek közül az angolt, az olaszt és oroszt magas szinten beszéli. Mint mondta, a németből, a spanyolból, a törökből próbál fejlődni, a horvát és a latin csak egy kitekintés volt. Ezt a két utóbbit kötelezően kellett felvennie az orosz és az olasz mellé az ELTE-n, ahol érettségi után folytatta nyelvtanulmányait.

– Az anyanyelvi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy jól beszéljünk, és meg is értsük, amit hallunk. Éppen ezért érdemes élni a különböző külföldi tanulmányi ösztöndíjakkal. Ezek legtöbbje egyenesen az egyetemisták számára áll rendelkezésre. Az önkéntesség ugyancsak jó lehetőség, ami korántsem egyenlő az ingyen munkával, tettvágy és jóakarat azonban szükséges hozzá.

Zsófi hazai egyetemi tanulmányai alatt ösztöndíjasként négy hónapot töltött el Moszkvában, a Puskin Intézetben, 2013-ban. A diplomaszerzést követően is ösztöndíjasként került be a belgorodi egyetem kétéves mesterképzésére 2014-ben. Ugyanebben az évben még a mesterképzés előtt hét hónapot önkénteskedett egy olaszországi idősotthonban. 2015-ben a Bakuban megrendezett Európai Játékokon a magyar delegáció, míg 2017-ben a Budapesten megrendezett FINA úszó-világbajnokságon a kazah delegáció kísérője volt. Mint mondta, mostani előadása is egy önkéntes tevékenység, hogy ismereteit, tapasztalatait átadhassa.

– Egy a lényeg, merjetek kísérletezni, kilépni a megszokott környezetből. Újat látni és tapasztalni akkor is megéri, ha nem az történik, amit vártok. Legyetek nyitottak és kíváncsiak egy ismeretlen ország, egy új kultúra felfedezésére, megismerésére. Utazásra leginkább most van időtök. Az anyagiaktól sem kell tartani, mert kevés pénzből is lehet világot látni. Szükségtelen felhalmoznotok haszontalan és drága tárgyakat, amikor életre szóló élményekkel gazdagodhattok. Jutalmul a biztos nyelvtudást, nemzeti kapcsolatok és barátokat kaphattok. A kifogások helyett bízzatok magatokban, ne hagyjátok lebeszélni magatokat álmaikról, hanem valósítsátok meg azokat, mert képesek vagytok rá – biztatta a hallgatókat.

Zsófit sem hátráltatta az a tény, hogy jelentkezése előtti két évben Magyarországról senkinek sem sikerült bekerülni államilag finanszírozott szakra orosz egyetemre. Megpróbálta, felvették. Magába vetett hitének köszönhetően hamarosan köztisztviselőként külgazdasági referens pozícióban hasznosíthatja orosz nyelvtudását.

A hallottak alapján sokunkban átértékelődött, hogy a kifogások gyártása helyett inkább tegyünk céljainkért. Zsófi azért is követendő példa, mert imádja, amit csinál. Ez a lelkesedés is kell ahhoz, hogy valóra váltva elképzeléseinket kiteljesedhessünk – osztotta meg a hallgatók véleményét Szikora Viktória.

– Nyelvtanárokként fontosnak tartjuk, hogy a hallgatók ne csak a nyelvórákon, hanem élőben is találkozzanak a nyelvvel. Ezért is buzdítjuk őket külföldi utakra, amiről Zsófi elődadásából is kiderült: milyen sok szempontból hasznos befektetés – mondta Nagy Orsolya, főiskolai adjunktus.

– Az előadás messze túlmutatott a nyelvtanulásra való ösztönzésen, mert mindnyájunkra érvényes, hogy merjünk kilépni komfortzónánkból, és legyünk képesek rácsodálkozni a világra. Szijártó Zsófi ajándék-előadását éppen ezért fogadtuk nagy örömmel és megtiszteltetéssel – fűzte hozzá dr. Bérces Edit főiskolai docens.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK