2023.03.26., vasárnap - EmánuelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Matek-fizika-informatika

2021. október 29. péntek, 19:00
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az ország tizennégy iskolájából – köztük rendezvényt kezdeményező és lebonyolító Zrínyi Miklós Gimnáziumból – érkezett Zalaegerszegre az a közel harminc diák, akik részt vettek az immár hagyományos Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyen.

Komplex verseny a Zrínyiben 

Az ország több pontjáról érkeztek a diákok a megmérettetésre

A vetélkedőt 1992-ben hívta életre a Zrínyi-gimnázium volt igazgatója, Horváth Attila, aki néhány szóval most is köszöntötte a résztvevő diákokat. Nem kis feladatra vállalkoztak azok a középiskolások, akik jelentkeztek a megmérettetésre hiszen a délután folyamán matematikából, fizikából és informatikából is kellett egy-egy tesztet írniuk. A szervezők – köztük Kiss Zsolt, a házigazda intézmény igazgatóhelyettese – örülnek, hogy a járványhelyzet úgy alakult, hogy a tavalyi kényszerszünet után idén sikerült megrendezniük az eseményt. 

Horváth Attila elmondta: a versenyt egyik volt tanítványa ihlette, aki mind matekból, mind fizikából mind pedig informatika-programozásból nagyon tehetséges volt a kilencvenes évek elején. Így jött az ötlet, hogy szervezzen az iskola egy országos komplex vetélkedőt a három tantárgyból. Titokban reménykedtek, hogy a zrínyis diák nyeri majd az első versenyt, ami meg is történt. A feladatok összeállításában és a zsűrizésben a kezdetek óta az ELTE TTK és a Budapesti Műszaki Egyetem neves oktatói vesznek részt. Az elmúlt évtizedek győztesei közül sokan OKTV és diákolimpia győztesek is lettek.

A szervezők és a zsűri tagjai a megnyitón. Balról a második Horváth Attila, a verseny alapítója

A tapasztalatok szerint egyre kevesebb azon diákok száma, akik mindhárom tárgyból profik, a versenynek így egyfajta tehetséggondozó, figyelemfelkető és motivációs szerepe is van.

A vetélkedőt idén egy győri diák, Dékány Csaba (Révai Miklós Gimnázium) nyerte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK