2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

25 éves a hévízi Bibó-gimnázium

2017. szeptember 25. hétfő, 10:56
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A hévízi Bibó István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának negyedévszázados jubileumát. A középiskola az évforduló jegyében ünnepi rendezvénysorozatot szervezett, amelynek első eseménye volt szeptember derekán a Bibó életét bemutató kiállítás.

E tanévben szerveznek még 25 órán át tartó német nyelvi foglalkozást és lebonyolítanak egy maratoni focikupát. Tervezik egy évkönyv kiadását, további tárlatok megrendezését, de márciusban egy gálaprogram is lesz majd.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány koordinálásával, az 1956-os Pályázati Iroda támogatásával létrejött vándorkiállítás megnyitóján díszvendégként köszöntötték Tegzes Lászlóné Bibó Borbálát, az utazó tárlat szakmai referensét. Bibó István pedagógusként dolgozó leánya köszöntőjében elmondta: a diákokhoz kívánták közelebb hozni a politikust, a közírót. Nem csupán az ’56-os dicső szerepvállalásáról, nem csak a Nagy Imre-kormányban töltött államminiszteri éveiről akartak szólni, de jogtudósi, jogfilozófiai munkásságára is rá szerették volna irányítani a tanulóifjúság figyelmét. A neves közgondolkodónak rengeteg olyan belső tulajdonsága volt, ami példaképpé teheti őt a mai generáció előtt. A magánemberként is szeretettel helytálló jogi doktor, egyetemi tanár, politikai fogolyként is kiállt hite mellett.

Bibó Borbála, a közelgő október 23-ai évfordulóhoz kapcsolódóan arról mesélt, hogy milyen tiszteletre méltó tulajdonságokkal rendelkezett édesapja és ő, hétesztendősen miként élte meg a forradalmár apához való tartozását. A XX. század egyik legnagyobb politikai gondolkodójának példáját röviden méltatta Nagy Boldizsár igazgató is, aki örömmel szólt arról, hogy a gimnázium névadójának leányával régóta fennálló baráti kapcsolat révén érkezhetett Hévízre az információkban gazdag vándorkiállítás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK