2021.09.25., szombat - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A diákok nagy többsége ingyen kapja

2017. augusztus 25. péntek, 16:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tankönyvek jelentős része már megérkezett az oktatási intézményekbe az országban, 12,7 millióból már csak kétszázezer vár kiszállításra augusztus 31-ig – számolt be a péntek reggeli adatokról az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Palkovics László elmondta, a fennmaradt mennyiség abból adódik, hogy felújítás és egyéb okok miatt néhány intézmény az augusztus 31-i kiszállítást választotta. Ahogy tavaly is, jelenleg sincs semmi fennakadás, ahová véletlenül nem a megrendelt könyvek érkeztek meg, ott gyorsan megtörténik a csere. Az intézményeknek augusztus 21-ével pótrendelésre is van lehetőségük, így minden adott arra, hogy a tankönyvek mindenhova megérkezzenek az iskolakezdésre. Az államtitkár külön kiemelte, hogy ebben a tanévben az 1,2 millió fő tanulóból több mint 1,1 millióan ingyen kapják meg a szükséges tankönyveket.

Szinte már minden tankönyv az iskolákban

Vigh László és Palkovics László

Mint mondta, az iskolák megújítására szolgáló projektek szempontjából sajátos év kezdődik, hiszen csak az EFOP keretéből 270 milliárd forintot fordítanak majd az állami, egyházi és magán fenntartású intézmények fejlesztésére. Ebből 130 milliárd forint jut infrastrukturális beruházásokra, vagyis felújításokra, új iskolák építésére. Hamarosan kihirdetik az állami iskolák számára kiírt 60 plusz 30 milliárd forintos keretösszegű pályázatok eredményeit, melyből iskolaépületek bővítése és korszerűsítése valósulhat meg. Folytatódik a tanterem- és tanuszoda-fejlesztési program is. Eddig 25 létesítményt adtak át és további 40 építése zajlik még, melyek átadása a közeljövőben megtörténik.

Palkovics László továbbá elmondta, következő ütemként szeptembertől átlagosan 3,4 százalékkal növekszik a pedagógusok jövedelme. A szakszervezetek felvetése alapján idén azonban az iskolaigazgatók differenciált béremelést tudnak végrehajtani a teljesítmények alapján. Ennek a szempontrendszerét célszerű, ha az iskolaközösség együtt alakítja ki, de végül is az iskolaigazgatók kezében van a döntés. Dönthetnek úgy, hogy mindenki megkapja a béremelés összegét, de határozhatnak arról is, hogy valamilyen módon differenciálják azt – jelezte Palkovics László.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a sajtótájékoztatónak helyet adó gimnáziumot mutatta be. Elmondta, ősszel 160 gyermek kezdi meg itt a tanulmányait, akik több mint kétszeres túljelentkezés mellett nyertek felvételt az intézménybe. A 850 tanulólétszámmal rendelkező gimnáziumban öt nyelvet – angol, német, francia, olasz és orosz – tanítanak. Kiemelte, hogy a Zrínyi-gimnázium, a Munkácsy-szakiskola, Ganz-szakgimnázium valamint a Kölcsey-gimnázium összefogásában emelt szintű informatika- és matematikaoktatás is zajlik, ami az épülő tesztpálya leendő szakembereinek tekintetében jelent előképzést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK