2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A járműipari tesztpálya mérnökei lehetnek

2016. november 24. csütörtök, 17:06
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL, ZMK
Járműipari tesztpálya felirat is felkerült a zalaegerszegi mechanikai mérnökképzés mellé arra a kamionra, mellyel idén ismét beiskolázási kampánykörútra indultak a szak hallgatói. Magukkal vitték az általuk fejlesztett második generációs pneumo mobilt, valamint az E formula 1 elektromos versenyautót, melyek igencsak felkeltették a középiskolás diákok érdeklődését.

– Szeptemberben már egy teljes tanév kezdődhetett el. Sikeresnek értékeli az első beiskolázási kampányt?

– Elégedettek lehetünk, hiszen szeptemberben 36 mechatronikai mérnök nappali alapszakos hallgató kezdte meg tanulmányait. A felvettek létszámában ez a korábbi évekhez képest százszázalékos növekedés – mondja dr. Szalai István dékán, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetének vezetője. – Beiskolázási kampányunk sikerében fontos szerepet játszott a város önkormányzata, és a képzést aktívan segítő vállalatok kampány támogatása. Elsősorban a helyi és a régióban működő cégek munkaerőigényének ellátását hivatott szolgálni a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzés, amely a duális képzés elsőkénti bevezetésével országosan is nevet szerzett magának. A város és a cégek által támasztott elvárásoknak ennél fogva szeretnénk megfelelni, a minél magasabb színvonalú oktatás biztosításában a hallgatók elégedettségét tekintve is elkötelezettek vagyunk.

A Pannon Egyetem zalaegerszegi mechatronikai képzési intézete piacképes diplomát kínál

Dr. Szalai István és Koronczi Adrienn ügyvivő-szakértő a hallgatókkal az új laborban.

– Milyen változások követték a képzés átvételét?

– Mivel a veszprémi anyaegyetemünkön is van mechatronikai alapképzés, így a tananyag összehangolása érdekében új tantervet vezettünk be. Az elsősök már ez alapján kezdhették meg tanulmányaikat, míg a bent lévők a korábbi szerint. A képzésben fontos szerepet játszik a duális forma. A beiskolázási kampány e tekintetben is sikeresnek bizonyult, hiszen a 36 elsős közül 26-an duális hallgatóként kezdték meg tanulmányaikat.

– Milyen előnyökkel jár a duális képzés?

– Fizetés, ösztöndíj, szakmai tapasztalat, ha röviden fogalmaznék. Mivel hallgatóink jelentős időt töltenek el a képzésben közreműködő vállalatoknál, így még a diploma megszerzése előtt rengeteg szakmai tapasztalattal és tudással gazdagodnak, mely nagyban megkönnyíti elhelyezkedésüket. A gyakorlati idő alatt fizetést kapnak, emellett a jól teljesítő hallgatók állami ösztöndíjakban is részesülhetnek. A zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzésre jelentkezőket, bárhonnét is érkezzenek az országból, a város önkormányzata is támogatja havi 15 ezer forintos ösztöndíjjal.

– A Pannon Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységet méltán kíséri számos díj és elismerés.

– Az egyetemi oktatás részét képezi a kutatás, és ezt a zalaegerszegi képzőhelyen is szem előtt tartjuk. Ennek egyik lába a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ) projekt, mely lehetővé tette az új laboratórium kialakítását a szeptemberi kezdésre, több mint 10 millió forintos eszközbeszerzéssel. Oktatóink és a külső intézmények oktatói e programon kívül más kutatásfejlesztési tevékenységekben is részt vesznek. A közelmúltban két újabb pályázatot nyújtottunk be a GINOP programra iparvállalatokkal együttműködve, ugyancsak kutatási tevékenységünket fejlesztendően. Mindemellett a tudományos diákköri munkát is újradefiniáltuk, melynek keretén belül 5-6 kutatási téma áll rendelkezésükre, ezeket részben együttműködő vállalatainknál, részben a kampusz laborjában dolgozzák ki a hallgatók. Újjáalakítottuk a doktori képzést is. Jelenleg három doktorandusz hallgatónk van, akik ipari területeken végeznek kutatómunkát.

Indulás előtt Zalaegerszegen

– A kutatásfejlesztés terén igazán kivételes lehetőséget biztosít a létesítendő járműipari tesztpálya.

– A járműipari tesztpálya az egyetem életében lényeges változásokat indíthat be, mivel egyértelmű, hogy az oktatás mellett kutatásfejlesztés is kapcsolódik majd tevékenységéhez. Ebben a Pannon Egyetem illetve a zalaegerszegi intézetünk oktatói és hallgatói részt kívánnak venni, ami itteni képzésünket egyedülivé teszi az országban. Éppen ezért tervezzük oktatási portfoliónk bővítését járműipari tesztmérnök képzés bevezetésével önálló szakirányon, ami akár már jövő év szeptemberétől elindulhat. Emellett az alapképzésre épülve szerszámtervező szakmérnök képzést is szeretnénk bevezetni, amelyet már elfogadott a kari tanács. Az akkreditációt követően 2017 szeptemberében szintén elindulhat ez a szak, amit a helyi cégek igényeire alapoztunk.

Célunk a duális képzés erősítése, hogy tovább bővítsük vállalati partnereink körét. A most elindult beiskolázási kampánytól sokat várunk. Szeretnénk, ha hallgatói létszámában is felfejlődne az intézet, hosszú távú célként éppen ezért az évfolyamonkénti 40–45 fő elérését tűztük ki. Zalaegerszeg önkormányzata a TOP-programon belül kampuszfejlesztést is tervez, ami épület- és eszközbővítést tartalmaz. Fejlesztési szándékainkban a veszprémi egyetemre is támaszkodhatunk. Összességében azt szeretnénk elérni, hogy a járműipari tesztpálya hátterével zalaegerszegi intézetünkbe koncentrálódna a kutatásfejlesztés a régióban – fogalmazott dr. Szalai István.

Nagykanizsán...

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány két hallgatót ösztöndíjjal támogat. Őket is megkérdeztük, miért érdemes a helyi mechatronikai mérnökképzésen tanulni. – Nyilván a tanulás az első, valamint a gyakorlati tudás megszerzése, ami az együttműködő vállalatoknak köszönhetően duális képzés keretében rendelkezésre áll egyetemünkön – vélekedett Lukács Péter, közéleti munkájáért ösztöndíjjal kitüntetett végzős hallgató. – Mindemellett kikapcsolódásra is van lehetőségünk, ami hallgatói életünket színesebbé teszi. Ezek egy része saját program, őszi kezdésként mindjárt a gólyatábor, ami nagyon jól sikerült.

Szívesen együttműködünk a két másik felsőoktatási intézménnyel is, ilyen volt a szervezésünkben zajló kosárkupa a közelmúltban. A mozgást mi sem nélkülözhetjük életünkből, ezért csatlakoztunk az UNICEF felsőoktatási sportnapjához, amit hegymászás követett Ausztriában. Új színfoltként a Tudomány a kocsmában nevű rendezvénysorozatot Zalaegerszegen is elindítottuk. Első állomásán dr. Boda Dezső, a veszprémi egyetem mérnöki karának tanára a memetikáról tartott érdekes előadást. A rendezvény nyitott, az itt élők figyelmére is számít –, mely által jobban megismerhetik a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzést.

Keszthelyen...

– Valóban nagyon fontosak a közösségi programok, mivel a közvélekedés szerint is, a legjobb éveinket az egyetemen töltjük – mondta Molnár Tamás, tanulmányi eredményeiért ösztöndíjjal elismert hallgató. – Ugyanakkor a tudomány és technika folyamatos fejlődésével való lépéstartás izgalmas kihívás elé állít bennünk. Meg kell felelnünk ennek, mert fontos, hogy olyan felkészült szakemberekként tudjunk munkába állni, akik az alkalmazott technológiákat elméleti és gyakorlati szinten egyaránt jól ismerik.

Azt gondolom, ebben nyújt nekünk maradéktalan segítséget a duális képzés, a vállalatoknál végzett gyakorlat, az egyetem által biztosított kutatásfejlesztési projektek, a tudományos diákköri műhely, és példa nélküli lehetőségként leendő zalaegerszegi járműipari tesztpálya. A duális képzés nagy elfoglaltsággal jár, de a befektetett idő megtérül. A céges fizetéssel, az alap- és tanulmányi ösztöndíjakkal akár havi százezer forint is összejöhet, ha a három és fél évet nézzük, akkor pedig több millió forintot tesz ki a juttatás. A legfőbb jutalom a versenyképes diploma, mellyel az itt végzett hallgatók száz százalékban tudnak azonnal elhelyezkedni.

* * *

Koronczi Adrienn, Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetének képviseletében elmondta, a tíznapos vidéki kampánykörút során összesen harminc középiskolát keresnek fel a szak hallgatói többek között Sárváron, Szentgotthárdon, Celldömölkön, Körmenden, Tabon, Nagyatádon, Csurgón, Dombóváron, Keszthelyen, Hévízen és Nagykanizsán. Ezt követi a zalaegerszegi és térségében található középiskolák meglátogatása. A kampány célja a hallgatói létszám stabilizálása, annak érdekében is, hogy a járműipari tesztpályához kapcsolódó kutatásokba minél több fiatalt be tudjanak vonni. Ezáltal olyan lehetőséget tudnak kínálni, amely egyedivé teszi a zalaegerszegi mechanikai mérnökképzést a régióban. A képzést támogató helyi és a régióban működő vállalatok közül többen a beiskolázási kampány támogatásában is aktívan részt vesznek. Az egyetem és a vállalatok együttműködésének alapvető célja a jövőbeni mérnökutánpótlás biztosítása.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK