2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő pénzügyi szakembereit képezik

2016. november 15. kedd, 19:16
Szerző: Antal Lívia Fotó: BGE
Idén ősszel a 46. tanévét kezdte meg a közgazdászképzés Zalaegerszegen, amely ez év januárjától a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karaként működik, mégpedig az Alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategórián belül

Ez új kihívásokat jelent az oktatásban, a kutatásban és a társadalmi felelősségvállalásban egyaránt – mondja Lambertné Katona Mónika. A zalaegerszegi felsőoktatás legrégebbi intézményének dékánját a képzési kínálatukról kérdeztük.

– Hogyan alakult a felvettek létszáma az előző évhez képest?

– Az ősszel induló képzéseiken átléptünk a 200 fős lélektani határt, 202 fő hallgatót vettünk fel intézményünkbe. Ők egyrészt pénzügy-számvitel, gazdálkodási és menedzsment, valamint gazdaságinformatikus alapszakjainkon, másrészt felsőoktatási szakképzéseiken kezdték meg tanulmányaikat. Az utóbbiak pénzügy és számvitel vállalkozási, gazdálkodási és menedzsment, projektmenedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás-logisztika specializáción indultak. Újdonság, hogy vállalati együttműködések keretében hallgatóink tantárgyakba épített vállalati modulokban szerezhetnek speciális ismereteket, amit tanúsítványokkal igazolunk számukra. Az Ilex System Zrt.-vel való együttműködés a cég által fejlesztett jogi szoftver alkalmazásának lehetőségét engedi meg hallgatóink számára. A Cisco Hálózati Akadémia képzésein informatikus hallgatóink fejleszthetik tudásukat, a pénzügy és számvitel alapszakosok pedig mérlegképes könyvelői végzettséget szerezhetnek.

Megújuló, gyakorlatorientáltabb képzések a BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán

– Hogyan válik be a duális képzés?

– Mindhárom alapszakon elérhető a duális képzés, ami három évfolyamot érint összesen 38 hallgatóval, köztük 17 elsőssel. Ezen a téren 28 Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyei vállalattal működünk együtt. Duális hallgatóink a tanulmányi kötelezettségeik teljesítése mellett egy tanévben 110 napot töltenek el cégeknél, ahol operatív gyakorlati ismereteket szereznek pénzügyi, számviteli, irodai adminisztrációi és informatikai területeken. A képzés rendkívüli előnye, a hallgatók véleménye alapján is,, az a gyakorlati tudás megszerzése. A másik előny az a rendszeres jövedelem, amelynek összege havonta 66 ezer 600 forint. Önköltséges képzésben résztvevő hallgatóink számára ez fontos, hiszen sokan ebből finanszírozzák tanulmányaikat.

– Változik-e és mennyiben a képzési kínálat 2017-ben?

– 2017 szeptemberében három alapszakunkra – pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, valamint gazdaságinformatikus – lehet jelentkezni. Tudni kell azonban, hogy egy jogszabály következtében megváltozott a képzések kimeneteli követelménye, ennek alapján most zajlik az egyetemen a képzések tantervi reformja, modernizációja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2017 szeptemberében belépők már ezzel az új típusú, hallgatóbarát, gyakorlatorientáltabb tantervvel kezdik meg tanulmányaikat. A nyelvoktatás megmarad, viszont növekszik a gyakorlati praktikumokat alkalmazó tanórák száma. Ennek érdekében szeretnénk bővíteni meglévő vállalati együttműködéseinket, bevonva szakembereiket az oktatásba. A felsőoktatási szakképzési kínálatunkban megszűnik a nemzetközi gazdálkodás szak. Helyette egy új specializációt akkreditáltatunk a gazdálkodási és menedzsment szakon belül, amelyben jelenik majd meg a logisztikai képzés szakmai tartalma.

– A beiskolázási kampányban milyen rendezvények lesznek?

– A nappali alapszakokon ismét elérhető lesz a duális képzés, melybe 35 hallgató tud majd bekapcsolódni 18 céggel kötött együttműködés révén. A felvételizők ezen vállalatok listáját egyrészt karunk, másrészt a felvi honlapján találják meg. A beiskolázási kampány keretében megrendezett duális táborunkban a felvételizők személyesen is találkozhatnak a vállalatokkal. A duális gyakorlat elnyeréséhez pályázniuk kell az érdeklődőknek. A táborban résztvevőket erre is felkészítjük, hiszen, mint leendő munkavállalók, önéletrajzot és motivációs levelet kell benyújtaniuk a kiválasztás során.

A június végi állásbörzénken a vállalatok állásinterjún hallgatják meg a jelentkezőket és hozzák meg döntéseiket. Tehát a felvételizők ekkor már tudják majd, ha felvételt nyernek hozzánk, a cégek alkalmazzák-e őket. Érdemes figyelemmel kísérni honlapunkat, melyen minden aktuális információ elérhető. Beiskolázási kampányunk során ellátogattunk középiskolákba is, ahol osztályfőnöki órák, szakmai előadások és pályaorientációs napok keretében mutatjuk be megújuló képzési kínálatunkat. A közelebbi megismerkedést szolgálja a két nyílt nap, amit decemberben és február elején tartunk karunkon, a duális tábor és a Siker Kulcsa verseny.

– Milyen ösztöndíjakat kínálnak hallgatóiknak?

– Többfajta lehetőséget tudunk biztosítani. Az államilag finanszírozott képzésben lévők tanulmányi és szociális ösztöndíjakban részesülhetnek, továbbá rendelkezésre áll az állami Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjak köre. A BGE saját ösztöndíjrendszere a Biztos Jövő Ösztöndíj, amelyet önköltséges hallgatók tanulmányi teljesítményük alapján nyerhetnek el. Emellett a Zalaegerszegen Végzett Közgazdászok Közhasznú Egyesülete Biztos Jövő Zalaegerszeg elnevezéssel ugyancsak kínál ösztöndíjat, amelyben 5-6 hallgató részesülhet egy-egy félévben. Új elem, hogy a közgazdászhallgatók MNB ösztöndíjban is részesülhetnek, miután erről megállapodás született a Budapesti Gazdasági Egyetem és az MNB között.

A város által biztosított Befektetés a Jövőbe című ösztöndíj révén a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező hallgatók tíz hónapon át havi ötezer forint kapnak, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő közgazdászhallgatók pedig további havi ötezer forintot. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány szintén biztosít ösztöndíjat két hallgatónk számára. A velük való együttműködés kölcsönös partnerségen alapul, támogatják tevékenységünket, másfelől részt veszünk az általuk szervezett programokban, így a beiskolázási rendezvényeket is közösen valósítjuk meg.

– A kampusz fejlesztésére milyen lehetőségeik nyílnak?

– Több uniós pályázattal is élni kívánunk a jövőben, mert célunk az oktató terek megújítása, a képzés minőségének fejlesztése, továbbá bővíteni szeretnénk nemzetközi kapcsolatainkat. 2017 februárjával keresztféléves képzéseket is hirdetünk, ezek egyike az államilag finanszírozott pénzügy mesterszak levelező munkarendben. A business coach és a pályázati projektmenedzser önköltséges továbbképzéseink mellett két teljesen új – a közgazdálkodás, közpénz menedzsment, valamint a gazdasági logisztikus – képzéseket is meghirdettük, melyeket az elmúlt időszakban akkreditáltattunk – hívta fel a figyelmet Lambertné Katona Mónika dékán.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK