2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Petőfi-iskola első 150 éve

2023. március 25. szombat, 13:06
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL, Katona Tibor
A Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola jubileumi rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. Az esemény az iskola tanulóinak és pedagógusainak előadásában gálaműsorral vette kezdetét, majd „Az első 150 év” című jubileumi évkönyv bemutatójára került sor, amelyen a benne szereplők közül jó néhányan részt vettek.

Bemutatták a jubileumi évkönyvet

A nevelő-testület megbízásából a szerkesztő munkacsoport már a 2021-22-es tanévben megkezdte az évkönyv összeállítását, amelyben külön fejezetet kapott az iskola egykori és jelenlegi pedagógusainak és volt tanítványainak visszaemlékezései. A rendezvény felvezetésében a közülük jelenlévőket név szerint köszöntötték.  Az  intézményben az 1972-73-as tanévben indult el a sporttagozat, így a folytatásban Péter Gyöngyi, egykori petőfis diák, a polgármesteri hivatal kommunikációs szakreferense és Kocsis Eszter pedagógus az első testnevelői-edzői generáció tagjait kérdezték. A testnevelés tagozat sikerének titkáról Pintér Jánosné, Holdosi János, Hajas Éva, Hersits Lászlóné és Törökné Horváth Gabriella osztotta meg gondolatait. Elhangzott, több mint harminc évet dolgoztak együtt, nagyon jó közösségben. Vitáik csak a tornaterem használatáért voltak, és persze a gyerekekért, a több sportágban jeleskedő diákokat milyen versenyeken indítsák. Beszéltek a kosárlabda-, az atlétika-, labdarúgó-, torna- és úszóversenyeken és diákolimpiákon elért szép eredményekről. Kiemelték, elsődleges céljuk az volt, hogy a gyerekekkel megszeretessék a sportot, a mozgást. Mindemellett odafigyeltek a tehetségesebbekre, akik közül többen élvonalbeli sportolók lettek.

A közgyűlés díszoklevelének átadása: dr. Káldi Dávid, Kovács Éva, Balaicz Zoltán

Szilasi Gábor önkormányzati képviselő, atlétaként húsz alkalommal nyert országos bajnoki aranyérmet, és többször versenyzett a magyar válogatott színeiben. Érdeklődésünkre elmondta, Hajas Éva és Csikós Sándor tanárainak és edzőinek köszönheti eredményeit. Mindenre megtanították, más sportágakra is, így egyértelmű volt, hogy a budapesti testnevelési egyetemen folytatja tanulmányait. A petőfis évek kitartásra nevelték, ami nagy hasznára van munkájában.

Az évkönyvben megszólaló egykori diákok közül többen a magyar közélet, a politika, a művészeti és zenei élet, illetve a műszaki tudományok neves képviselőivé váltak. A teljesség igénye nélkül: dr. Boros Imre volt miniszter, dr. Ekler Gergely, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Hangácsi Márton énekes-dalszerző (aki műsort adott elő a rendezvényen). Petőfis volt Tóth Sándor, a Városi Televízió operatőre, akinek leányai és unokái is itt tanultak, továbbá Varga Péter, a Porsche AG külső dízájnért felelős igazgatója, akinek „az akkori B-s sportosztály alapozta meg jó állóképességét, és szoktatta fegyelemre”.

Az emelt szintű matematikaoktatást az 1996-97-es tanévtől vezették be a Petőfi-iskolában. „Nincs annál nagyobb boldogság, ha megszerettetjük a gyerekkel a matematikát, és a negyedik osztály végére elérjük, hogy egyik kedvenc tantárgyuk legyen.” Ferge Lászlóné könyvbe írt gondolatai ezek. Egyetlen munkahelye volt a Petőfi-iskola, ahol 21 éves korában kezdett el tanítani és ahonnét 55 éves korában ment nyugdíjba. Az alsó tagozatosokat tanította matematikára, és neki jutott elsőként a feladat, hogy ugyanezt tegye az első emelt szintű matematika osztályban.

A jubileumi rendezvényen Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, és Kajári Attila, a fenntartó Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte az ünneplőket. Balaicz Zoltán polgármester dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselővel közösen adta át Kovács Éva intézményvezetőnek a jubileum alkalmából a közgyűlés díszoklevelét. Elmondta, az önkormányzat már tíz éve nem fenntartója az iskolának, viszont szívvel-lélekkel magáénak érzi. 2021-ben a város TOP keretéből 350 millió forintból energetikai korszerűsítést hajtottak végre az épületen. Jelenleg tetőszerkezetét újítják fel a tankerülettel összefogva közel 35 millió forintból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK