2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A vívás regionális bázisaként épül

2020. április 23. csütörtök, 12:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium új tornacsarnokának és vívótermének építésével az elmúlt időszak egyik leglátványosabb és legkomplexebb kivitelezése zajlik a városban, ami jelenleg mintegy 45 százalékos készültségen áll. A szerkezetkész épületeken már a homlokzati és hőszigetelési munkák zajlanak a nyílászárók beépítésével és a belső szakipari szerelésekkel együtt.

A Mindszenty-iskola új tornacsarnoka és vívóterme

az épülő tornacsarnokban

Bali Zoltán alpolgármester beszélt erről a sajtóbejárás alkalmával. A beruházás jelentőségét alátámasztva elmondta, hogy egy iskolát kiszolgáló tornacsarnokot építenek, az 50 éves  Zalaegerszegi Vívó Egylet számára pedig hazai és nemzetközi versenyek lebonyolításra alkalmas vívótermet. A létesülő sportcentrummal adottak lesznek a mindennapos testnevelés, valamint az iskolai vívásoktatás feltételei is. Ideális helyszínéül szolgálhat regionális és országos diákolimpiai versenyeknek, valamint pasztorációs programoknak, hiszen a résztvevőket el tudják szállásolni az iskola kollégiumában.

Úgy fogalmazott, ez egy hibrid beruházás, amelyhez a magyar állam 2 milliárd 540 millió forintot biztosított a fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend számára. Az önkormányzat 732 millió forint pluszforrást azáltal, hogy a fejlesztést beemelte a Modern városok programjába, a tanítórend pedig 60 millió forinttal járult hozzá. Így a tornacsarnok, a vívóterem és a parkoló megépítésére összesen 3,3 milliárd forintot fordíthatnak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a Mindszenty-iskolában a keresztény kultúra és értékrend valamint a sport találkozik egymással. Az iskolában eddig csak egy kisméretű tornaszoba állt rendelkezésre a testnevelés órák illetve a vívó egylet edzéseinek megtartására. A beruházással korszerű feltételek teremtődnek a mindennapos testneveléshez és a versenysporthoz a diákok számára.

Csordás Tibor, a Mindszenty-iskola igazgatója, Galbavy Zoltán, Bali Zoltán, Vigh László, Francoise Debeaupte és Darabos Géza a leendő vívóteremben

Galbavy Zoltán, a településrész önkormányzati képviselője azt fűzte hozzá, hogy tavaly a Mátyás utca felújításával tizenhattal növekedett a meglévő parkolók száma. A Mindszenty-iskola új sportkomplexuma elé 45 parkolót építenek a Zárda utcában. Az elkövetkező években Szent László és a Tomori Pál utcákban is létesítenek megállóhelyeket, enyhítve a kórház körüli parkolási problémákat.

Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke azt mondta, a gyermeklétszám folyamatos növekedése és a mindennapos testnevelés bevezetése okán is eljött az idő arra, hogy a kilencven éves tornaszobát 21. századi modern épületre cseréljék. Felidézte, hogy az iskola 1993-as újraindításakor egyúttal helyet adtak a zalaegerszegi vívóklubnak is, amely a beruházás által ugyancsak korszerű körülmények közé kerül. A vívóterem lehetőséget ad arra is, hogy a Zalaegerszegen immár ötven éves múlttal rendelkező vívásoktatást bevezessék egyes évfolyamokon a testnevelés órák keretébe.

A Zalaegerszegi Vívó Egylet elnöke, Darabos Géza építész tervezte meg a sportkomplexumot, melynek kivitelezését két zalai cég, a Szabadics Zrt. és a B&G Építő Kft. végzi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK