2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Zalai Egyetemi Sportegyesülettel is megállapodást kötött a Pannon Egyetem

2023. szeptember 28. csütörtök, 08:30
Közlemény
Az Európai Sporthét missziójához hűen hallgatók százait megmozgató egyetemi sportnappal, illetve a Pannon Egyetem, a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) valamint a Zalai Egyetemi Sportegyesület (ZESE) közötti együttműködési megállapodás aláírásával is tett azért, hogy minél többeket aktív életmódra ösztönözzön - áll az intézmény sajtóközleményében.

Sportos egyetem a Pannon

„Sportos egyetem vagyunk, nem csak olyan tekintetben, hogyha valaki körülnéz nálunk, akkor látja a fejlesztéseket, a szép, új, kültéri sportpályáinkat, műfüves focipályát, megújult sportcsarnokot, fantasztikus minőségű konditermet, hanem szakmai tartalomban, oktatás szempontjából is előtérbe helyezzük a sportolói tevékenységet – hangsúlyozta a szerdai együttműködési megállapodás aláírásakor köszöntőjében dr. Molnárné dr. Barna Katalin. Az oktatási rektorhelyettes kiemelte: az új felvételi eljárásban az, aki bizonyos mértékű és szintű sporttevékenységet végez, a százpontos intézményi rendszerben maximum 50 pontot szerezhet, ha a Pannon Egyetemre jelentkezik. Az intézmény hallgatójaként pedig a Sport és tanulás ösztöndíj áll rendelkezésre kiegészítve egy mentorprogrammal.

A Zalai Egyetemi Sportegyesület a vármegye és a vonzáskörzetbe tartozó sportegyesületek igényeit hivatott kielégíteni. Balla Dániel elnök elmondta: a zalaegerszegi kampusz három éve csatlakozott a Pannon Egyetemhez. A környékbeli sportegyesületek közül többen is segítséget kértek abban, hogy a fővárosi, nagyobb egyetemek ne szippantsák el a sportolóikat, számukra is tudjanak sportolói életpályát biztosítani. Ehhez pedig nagyon jól kapcsolódik a Pannon Egyetem sport és tanulás programja, valamint a sportösztöndíjak is. Az egyesület a beiskolázás során, valamint a sportolók megtartásában tud kiemelt és tevékeny segítséget nyújtani.

„Ne csak sportos, hanem sportoló egyetem legyen a Pannon Egyetem” – osztotta meg törekvését Edvy László, a Testnevelési és Sport Intézet igazgatója, a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnöke. Hozzátette: az elmúlt időszakban több sportos együttműködési megállapodást kötött a VESC, s bár ez a mostani tartalmában hasonló, minőségben mégis más kategóriát jelent. Ugyanis azzal, hogy Zalaegerszeg csatlakozott a Pannon Egyetemhez, a sport vonatkozásában ez a kampusz is átveszi azt a motivációs szemléletet, ami a Pannon Egyetemen már régóta jelen van.

Csillag Zsolt kancellár szerint bár nincsenek az egyetemen sporttudományi képzések, a Pannon mégis sportos intézmény. Ugyanis azon kevesek közé tartozik, ahol a „tesit” a kötelező testnevelés eltörlése után is bent tartották a tantervben, mert fontosnak tartják a sportot, az egészséges életmódot. Az egyetemi sportklub tizenhárom szakosztályában hétszáznál is több igazolt sportoló van, ez országos viszonylatban is kiemelkedő. Az egyetem egyébként nem csak az aktív élsportoló hallgatókat támogatja egyéni tanrenddel, sportösztöndíjjal, lakhatási támogatással, hanem az aktív pályafutást befejező sportolók munka világába való visszavezetésében is segít.

A hagyományos egyetemi sportnapon hallgatók százai – köztük természetesen a zalaegerszegiek - vették birtokba az alsó kampusz megújult sportpályáit. Sok minden más mellett akadálypálya, kosárlabda, vívás, népek tánca, röplabda és petanque is szerepelt a kipróbálható sportágak között. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK