2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Agrártudományoktól a turizmusig

2023. november 24. péntek, 14:31
Szerző: Sámel József
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) keszthelyi Georgikon Campusán minden hallgató megtalálja a számítását, legyen szó oktatásról, gyakorlati képzésről, kutatásról, vagy akár a szabadidő hasznos, szórakoztató eltöltéséről. Zajlik a felvételi jelentkezések időszaka, az intézmény széleskörű kínálatát érdemes áttekinteni, s persze részt venni a hamarosan induló nyílt napokon.

Hagyományosan széleskörű képzést kínál a MATE keszthelyi Georgikon Campusa

Dr. Szabó Péter általános campus főigazgató-helyettes elmondta: a Georgikon a MATE égisze alatt működik. Zala vármegyében ugyan a legnagyobb campusnak számít, ennek ellenére minden egyes terület tekintetében családiasnak mondható. Magyarország egyetlen campusa, ami közvetlenül a Balaton partján helyezkedik el, a környezete pedig unikális a rengeteg „zöld” miatt.

- Miért érdemes a Georgikon Campust választani? Nos, ennek rengeteg oka van – tette hozzá dr. Szabó Péter. – Első természetesen az oktatás, de kezdjük a gyakorlatias tulajdonságokkal! Keszthely jól megközelíthető, hangulatos, sok-sok lehetőséget kínáló város. Említhetjük többek között a Balatont, a kulturális életet. A hallgatók lakhatását nagyban segíti, hogy azok, akik első helyen jelölik meg a Georgikon Campust, automatikusan felvételt nyernek a 420 férőhelyes kollégiumba. Az ár jutányos, a panorámás épület – ahonnan sétával minden gyorsan elérhető - kiválóan felszerelt, a szobáktól kezdve a sportolási lehetőségeket biztosító termekig. Az intézmény számos hagyománnyal bír, így egyebek mellett a Bulektábor, a Sárgulás, a Diáknapok, a Gazdászmaraton egyaránt jó és nagyon kedvelt programokat nyújt a hallgatók számára

A 226 esztendős Georgikon Campus, Európa első agrár-felsőoktatási intézménye az oktatás, a képzés tekintetében egyedülálló. Minden egyes szak esetében – az oktatási épületek közvetlen szomszédságában - rendelkezésre áll a Tangazdaság, a gyakorlati háttér, a hallgatók az összes munkafolyamatba betekinthetnek, legyen az növénytermesztés vagy állattenyésztés.

- A kínálatunk széleskörű. Az érdeklődők választhatják az öt esztendős osztatlan agrármérnök képzést, ami több évtizede a legnépszerűbb, mondhatni zászlóshajó szakunk – folytatta. - A kertészmérnök képzésünk ugyancsak kedvelt, a hallgatók például a dísznövény, gyümölcs, gyógynövény, szőlő és zöldségtermesztés rejtelmeivel ismerkedhetnek eleméletben és gyakorlatban egyaránt. Az állattenyésztő mérnök szak néhány éve indult újra Keszthelyen. A képzés általános áttekintést nyújt, kiemelten foglalkozik a tevékenység speciális ismeretanyagával. Unikális, mert a tejtermelő tehenészettől kezdve a sertés- és baromfitenyésztésen át a sporthorgászatig, lovászatig, vadászatig egyaránt nyújt ismereteket. A legsikeresebb, legnagyobb létszámú szakunk a mezőgazdasági mérnök képzés. Ezzel a végzettséggel is számos területen el lehet helyezkedni. A természetvédelmi mérnök képzésünk ugyancsak népszerű, ez a Dunántúlon csak nálunk található meg. Nagyon gyakorlatorientált képzésről van szó, a sok közeli természetvédelmi terület kiváló lehetőségeket biztosít. A vidékfejlesztési agrármérnök képzés szintén széles ismereteket nyújt, az agrártudományoktól kezdve az üzemtani, marketing és térségfejlesztési tudásanyagokig. A turizmus-vendéglátás szakot idén újra indítottuk levelező tagozaton, de szeretnénk, ha szeptembertől nappalin is megkezdődhetne az oktatása. A Balaton és Hévíz közelségében ennek van létjogosultsága, s rendelkezésre áll a színvonalas gyakorlati képzés háttere is.

A MATE Georgikon Campus a felsőoktatási szakképzések terén is számos lehetőséget kínál. A gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos képzés az egyik legnépszerűbb, a hallgatói létszám a legnagyobb. Négy féléves, aminek mintegy 70 százaléka gyakorlati jellegű. A ménesgazda képzés oktatási és kutatási tanulmányokat egyaránt tartalmaz. A munkát nagyban segíti, hogy nemrég létrejött a Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ. A végzett hallgatók széleskörű ismeretanyagot elsajátítva tudnak elhelyezkedni. A szőlész-borász szaknak régi hagyományai vannak a Georgikonon. A Georgikon Pincészet, a Badacsonyi Kutatóállomás „szakmai támogatása” mellett kedvez a képzésnek az is, hogy több borvidék találkozásánál zajlik az oktató munka elméleti és gyakorlati része is. Talán mondani sem kell, hogy a cserszegtomaji pincészetünk a szakma egyik fellegvára, a Cserszegi fűszeres születési helye. A kutatási tevékenységtől kezdve a nemesítésen át a szaporítóanyag készítésével számtalan munkafolyamat zajlik itt. A turizmus-vendéglátás szak a felsőoktatási szakképzésekben is helyet kap, ez tulajdonképpen kétéves változata az alapképzésnek.

- Az alapképzések mellett a keszthelyi campuson mesterképzésekre is jelentkezhetnek az érdeklődők – tette hozzá a főigazgató-helyettes. – Összességében el lehet mondani, hogy a MATE Georgikon Campuson teljesen végi lehet járni a szakmai utat, az alapképzéstől egészen a doktori cím megszerzéséig.

A Georgikon Campus – melynek maximum felvételi kapacitása 1180 fő - az elkövetkezendő időszakban nyílt napokat tart, hogy aki szeretne ismerkedhessen mind az elméleti, mind a gyakorlati képzéssel. Az érdeklődők november 24-én, december 28-án, január 26-án és február 3-án 10 órától a D-épületben tekinthetnek be a campus munkájába. A nyílt napok során előadásokat tartanak, s a gyakorlati helyekre is ellátogathatnak a résztvevők

Zajlik a felvételi időszak is, az érdeklődők november 15-től 2024. február 15-ig jelentkezhetnek a Georgikon Campus képzéseire.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK