2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alapítványi fenntartásban működik tovább a Pannon Egyetem

2021. március 26. péntek, 18:26
Szerző: ZalaMédia
A Pannon Egyetem 2021. szeptember 1-jétől alapítványi fenntartásban működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére jelentős szakmai, üzleti-vezetői és politikai tapasztalattal rendelkező, a meglévő akadémiai tudást gazdagítani képes személyek dolgoznak majd a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumában - hangzott el az egyetem veszprémi székhelyén rendezett sajtótájékoztatón. Az átalakítás az intézmény zalaegerszegi egyetemi központjait is érinti.

Öttagú testület irányítja a munkát, a felügyelő bizottság elnöke pedig Balaicz Zoltán lett

Az új, öttagú testület feladata lesz, hogy elősegítse a folyamatos fejlődést, megteremtse a korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeit. Az alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Navracsics Tibor, Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos lett, tagjai Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, Prof. Dr. Gaál Zoltán, rector emeritus, Garancsi Mária, üzletasszony és Pápai Tamás, ügyvezető igazgató.
A sajtótájékoztatón részt vett dr. Stumpf István, egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos is. Többek között elmondta: feltett szándéka, hogy közvetlenül is megpróbáljon tapasztalatot szerezni a modellváltó egyetemekről. A magyar kormány olyan léptékű fejlesztést kezdett el a modellváltással, ami Klebelsberg időszakát idézi, a jövőbe történő beruházást szimbolizálja.

Csillag Zsolt (a Pannon Egyetem kancellárja), valamint  Balaicz Zoltán, Stumpf István és Navracsics Tibor (Fotó: Burger Zsolt)

A sajtóeseményen elhangzott: a kuratórium irányításával az egyetem modellváltásának fő célja, hogy képes legyen a változó piaci és tudásipari környezet elvárásainak megfelelni. Az új struktúrában a Pannon Egyetemért Alapítvány feladata az intézményi vagyonkezelés.
Ez az új struktúra lehetővé teszi a Pannon Egyetem számára, hogy saját versenyképességének erősítésére koncentráljon. Ennek elérése érdekében új kutatási és innovációs fókuszterületeket határozott meg: klímaváltozáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztések, a fenntartható regionális iparfejlesztést megalapozó kutatások, valamint a környezeti változások hatásainak vizsgálata és elemzése. Kiemelt cél, hogy az egyetem új ipari és gazdasági együttműködéseket alakítson ki a térség gazdasági szereplőivel.

A Pannon Egyetem 2020-ban alapította meg a Zalaegerszegi Egyetemi Központot, amelyhez két szervezeti egység tartozik: a Gazdálkodási Kar, valamint a Műszaki és Mechatronikai Intézet. Az intézmény fenntartói jogainak gyakorlását szeptember 1-től a „Pannon Egyetemért Alapítvány” veszi át. Az egyetem továbbra is államilag elismert, közhasznú intézményként működik majd. Az alapítvány gyakorolja a Pannon Egyetem alapítói és fenntartói jogait, biztosítja a működési feltételeket és az intézményfejlesztési célok megvalósítását, valamint végzi a vagyonkezelést - mondta az eseményt követően Balaicz Zoltán polgármester, az alapítvány frissen megalakult felügyelő bizottságának elnöke.

Hozzátette: az egyetem fenntartásának és működésének biztosítása, valamint ellenőrzése mellett fő feladatának a Zalaegerszegi Egyetemi Központ további bővítését, új szakok elindítását és infrastrukturális fejlesztések elindítását tartja, hiszen jelentős gazdaságfejlesztési beruházások indultak el a zalai megyeszékhelyen, melyekhez szükséges az erős egyetemi háttér, a szakemberekkel való folyamatos ellátás biztosítása, valamint a Science Park projekt keretében a kutatás-fejlesztési és innovációs projektekben való aktív egyetemi részvétel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK