2020.09.19., szombat - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az ételreplikátortól a 3D nyomtatásig

2017. május 02. kedd, 19:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Star Trek ételreplikátorától nem is telt el olyan sok idő, hogy az elképzelés ne váljon mára valósággá a 3D nyomtatással. Persze ételt még nem nyomtatnak vele, bár van erre már próbálkozás, viszont fémet, műanyagot igen. A zalaegerszegi műszaki képzés volt hallgatóiból alakult CncTeamZeg tagjai is építettek egy saját fejlesztésű univerzális gépet, melyről a csapatot kérdeztük.

– Még a főiskolai tanulmányaink ideje alatt kötöttünk barátságot, ami azt követően is megmaradt, sőt szorosabbá vált. Ekkor gondoltuk azt, hogy CncTeamZeg néven létrehozunk egy fejlesztőcsapatot kamatoztatva az egyetemi évek alatt, illetve utána az iparban megszerzett szaktudásunkat – mondta érdeklődésünkre Móricz László, aki nem hagyta el az immár a Pannon Egyetem alá tartozó campus falait, mert doktorijára készül. Csapatuk többi tagja – Kovács Gyula, Móricz Balázs, Sebők Tamás és Szak Gábor (ő elfoglaltság miatt nem volt jelen a beszélgetésen) – műszaki területen dolgozik. Nos, mivel mindanynyian élénken érdeklődnek a műszaki tervezés és a cnc világa iránt, ezért egy komolyabb projektbe fogtak. Olyan univerzális gépet építettek, ami többféle munka elvégzésére, valamint többféle anyag nyomtatására alkalmas.

A CncTeamZeg a 3D nyomtatási technológia fejlesztésében

Móricz Balázs, Móricz László, Sebők Tamás és Kovács Gyula a saját fejlesztésű géppel.

– Hogyan valósították meg a gyártást?
– A gondos tervezést követően 2015-ben fogtunk bele a gyártásba saját forrásból, melynek eredményeként 2016 nyarára két gépet tudtunk elkészíteni az általunk megálmodtak szerint. A berendezések többféle funkcióra alkalmasak, mivel egyrészt cnc marógépek 3D nyomtatófejjel, ezen felül mérőgépként is működnek, továbbá gravírozási munkákra is képesek – vette át a szót Sebők Tamás.  

– Milyen céllal építették meg?
– Mivel támogatni szerettük volna a zalaegerszegi műszaki képzést, így az egyik gépünk itt kapott helyet, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a cnc technológia és reserve engineering (viszszamodellezés) folyamat alapjaival. Büszkék vagyunk arra is, hogy már szakdolgozat is íródott gépünkről – válaszolt Kovács Gyula.

– Csapatunk a sikereken felbuzdulva további projektekbe fogott bele. Jelenleg tervezés és kivitelezés alatt áll több nagyobb sebességre képes 3D nyomtató, lézergravírozó illetve vonalszkenner, amivel bármilyen tetszőleges tárgyat lehet digitalizálni és utána 3D nyomtatón kinyomtatni. A már elkészült univerzális gép sokszínűségét mutatja, hogy a jelenleg gyártás alatt álló gépek alkatrészeit már ezen a gépen marjuk és nyomtatjuk ki, valamint az adott darabot levétel nélkül egy felfogásban tudjuk megmérni a mérőfej segítségével – fűzte hozzá Móricz Balázs.

A tetszőleges tárgy akár egy süteményformázó is lehet, vagy egy törött elem egy háztartási berendezésből, ami utána újra használhatóvá válik annak reprodukálásával. A 3D nyomtatási technológia, vagyis digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotásának jelentősége természetesen ennél sokkal messzebbre mutat. Egy új ipari forradom küszöbén állunk, talán még fel sem fogjuk, de sejtjük már, hogy a 3D nyomtatási technológia az emberi élet, létezés minden területére milyen kedvező hatással bírhat. Ezt mutatja jelenlegi egészségügyi alkalmazása, hiszen már most olyan eszközöket, protéziseket, sablonokat nyomtatnak, amelyekkel begyakorolhatók a műtéti fogások, jelentősen lecsökkenthetők a műtéti idők. A legfontosabb az, hogy egyénre szabott eszközökkel, protézisekkel ez az innováció életet menthet, és életminőséget javíthat.

A CncTeamZeg tagjai is jövőjüket a 3D nyomtatási technológia lehetőségeinek kiaknázásában látják. A közeljövőben indítandó vállalkozásukkal ezen technológiákra épülő szolgáltatásokkal, egyedi gyártással és tanácsadással kívánnak rendelkezésre állni megbízóik számára. A www.CncTeamZeg weboldalukon érdekes, a témához kapcsolódó cikkeket is olvashatnak az érdeklődők.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK