2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

BGE online üzemmódban

2020. március 31. kedd, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Március 23-ával a felsőoktatási intézményekben is életbe lépett a koronavírus-járványban bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend, így a Budapesti Gazdálkodási Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karán is. Dr. Gubán Miklós dékántól arról érdeklődtünk, hogyan és mennyire sikerült zökkenőmentesen az átállni a távoktatásra.

Működőképes a digitális oktatás a zalaegerszegi gazdálkodási karon

A fotó korábbi felvétel

– A BGE központilag szabta meg a távoktatással járó feladatokat, amelyhez a mintegy 450 hallgatóval rendelkező zalaegerszegi karunk is igazodott. Ennek alapján mi is megvizsgáltuk, hogy az egyes tantárgyak digitális oktatása milyen módszerekkel és eszközökkel valósítható meg - válaszolt kérdésünkre. - Három online tanulást segítő programmal dolgozunk, amelyeket már eddig is használtunk. Ezek a Moodle, a CooSpace valamint a Microsoft Teams tanulásirányítási rendszerek. A hallgatókkal való kapcsolattartásban az elektronikus levelezés is nagyobb hangsúlyt kapott. Az órákat általában ugyanabban az időben tartjuk, mint a rendes órarendben. Miután informatikai oktató is vagyok, saját óráimat ugyanúgy szerdán tartom meg. Jómagam azt a módszert alkalmazom, hogy a feldolgozandó tananyagot 3-5 nappal az óra előtt elküldöm Moodle-ban a hallgatóknak. Ezáltal rá tudnak készülni az órára, kérdéseket is meg tudunk vitatni előtte, mindezt annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb legyen az új tananyag megértése. A kollégáim is a saját tantárgyaikhoz illeszkedően határozták meg azokat a módszereket, amelyekkel a hallgatók önálló tanulását segíthetik. Elmondhatjuk, hogy a feltételek rendelkezésre állnak a digitális oktatáshoz zalaegerszegi karunkon, melyhez az anyaegyetem hardver- és szoftvereszközöket is biztosított igény szerint. 

– A duális képzés tekintetében jelent-e változást a digitális oktatás?

– A duális képzés keretében a szakmai gyakorlatok továbbra is biztosítottak, amennyiben a partnervállalat fogadja a hallgatókat, és nem tiltja meg azt saját hatáskörében. Ha pedig a hallgatót rajta kívülálló ok miatt később mégis elküldené a cég, akkor a gyakorlatát méltányosságból elismerik teljesítettként.

– Hogyan történik majd a vizsgáztatás?

– Erről még korai beszélni. A saját tantárgyam, az informatika esetében már tavalyelőtt és tavaly is online módon vizsgáztak a hallgatók. Bízunk abban, hogy a többi tantárgy esetében a hagyományos vizsgáztatás jöhet majd szóba a tanév végén. Karunk oktatói mindenesetre felkészülnek arra is, ha ez nem így valósulhat meg.

Addig is a számonkérés virtuálisan történik, ahogy az órák megtartása. Engedményt nem adunk, viszont türelmesek vagyunk, mert a digitális oktatásra való áttérés egyaránt alkalmazkodást vár el hallgatóktól és az oktatóktól. Mindazonáltal nem idegen, hiszen hasonlít a klasszikus távoktatáshoz, ami most tulajdonképpen online platformon és online eszközökkel történik - zárta a beszélgetést dr. Gubán Miklós.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK