2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

BGE: tudománnyal a gazdaságért

2019. május 26. vasárnap, 14:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az egyetem nem önmagában, hanem egy környezetben létezik, ezért az oktatás mellett feladata, hogy valamilyen formában szolgálja azt a közösséget, amely finanszírozza, és amely helyet biztosít számára – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi karán a közel egymilliárd forintból megvalósuló Innovációs és Tudásközpont beruházásának nyitó rendezvényén.

Innovációs és Tudásközpontot létesít az egyetem zalaegerszegi kara

Az Innovációs és Tudásközpont prospektusát drón hozta, hogy Dietz Ferenc kancellár elhelyezze az időkapszulába

Palkovics László hozzáfűzte, ez a kívánalom a BGE esetében teljesült, amit bizonyít az Innovációs és Tudásközpont létesítése is. Ez azt jelenti, hogy a BGE ellentétben más budapesti egyetemekkel, komolyan gondolta azt, hogy a fővároson kívül is lehet jól működni. A BGE valóban akar ragaszkodni ahhoz a gazdasági környezethez, ami Zalaegerszegen kialakult, és ahhoz a gazdasági ökoszisztémához, amelynek fejlődése elindult. 

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az egyetemek változó szerepével kapcsolatban azt emelte ki, hogy nemcsak az oktatás színvonalát, hanem a kutatási funkciókat is erősíteni kell. A BGE nemcsak erre, de a gazdasági környezet kihívásaira is jól reagált. Az elmúlt években elért oktatási eredményeivel és most a tudományos innováció erősítéssel egy új korszak kezdődhet életében.

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja azt hangsúlyozta, hogy az egyetem a kezdetektől fogva lépést tart a digitális technológia keltette piaci igényekkel, amit jelez az is, hogy az országban elsőként indította el a duális képzést. A zalaegerszegi karnak stabil jelene van, ezért meggyőződése, hogy a nemzetközi szimulációs gyakorlati helyként funkcionáló Innovációs és Tudásközpont megbízható partnere lesz a zalaegerszegi járműipari tesztpályának, az ott megjelenő csúcstechnológiát képviselő cégeknek. A kar kulcsszerepet fog játszani a zalai innovációs ökoszisztémában, hiszen alkalmazott tudományok egyetemeként és duális képzési központként széles körűen alkalmazzák a digitális megoldásokat.

Gubán Miklós, a zalaegerszegi gazdasági kar dékánja úgy értékelt, hogy a fejlesztés hozzájárul az informatikus és közgazdász hallgatóik gyakorlatorientált ismereteinek bővítéséhez. Az újonnan kialakuló infrastrukturális adottságok biztosítják számukra, hogy a jövőben is a versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani az egyetem.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: a létesülő központ jelentőségét növeli a zalaegerszegi járműipari tesztpálya közelsége is, ami miatt az egyetem annak közvetlen innovációs tudásbázisává válhat.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta: a városnak rangot ad a felsőoktatás, az önkormányzat ezért minden erkölcsi és anyagi támogatást megadott ahhoz, hogy az egyetemi képzések folyamatosan tudjanak fejlődni.

A 2019/20-as tanév kezdetére készül el a barnamezős beruházás, melynek megvalósításához a BGE csaknem 694 millió forintos támogatást nyert el az EFOP pályázaton, melyhez a kormány 253 millió forint kiegészítő forrást biztosított.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK