2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A vadászatról, a vadgazdálkodásról a Bürüben

2020. augusztus 29. szombat, 09:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az országos vadásznap valamint a zalai vadászati évadnyitó programsorozata részeként adták át a Bürü Zalai Vadászati Oktatási Központot Zalaegerszegen, amit a megyei vadászkamara a gyerekek és a fiatalok természetismereti oktatására hozott létre.

Átadták a Zalai Vadászati Oktatási Központot Zalaegerszegen

Dr. Nádor László, dr. Jámbor László, Gulyás Andrea és Balaicz Zoltán

A bürü szó vadásznyelven kis hidat, átjárót jelent egy árok két partja közt, mondta el az ünnepségen a szó jelentéséről dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke. Mint fogalmazott, reményeik szerint így köti majd össze a gyermekeket a valós természetismerettel a zalai vadászkamara által megálmodott vadásziskola. Több évi munka eredménye a központ, melynek létesítéséhez megvásárolták a Petőfi utcai székház melletti ingatlant az OMVK „Ismerd meg a vadászokat” elnevezésű pályázatán elnyert támogatásból. A foglalkoztató termek kialakítását az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatta, melynek révén jött létre vadászati szaktekintélyek tolmácsolásában a magyar vadfaunát, a vadászfegyverek biztonságos kezelését bemutató interaktív tárlat. A beruházás jelentős önerőt is igényelt a vadászkamara részéről.

A zalaegerszegi oktatóközpont azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok, elsősorban a gyermekkorúak szemléletes módon ismerhessék meg vadászatot, a vadgazdálkodást és a vadászokat. Ha a gyerekek felismerik a vadászat szükségességét, akkor a vadászatot elfogadó felnőttekké válnak, hangsúlyozta.

Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója azt közölte, hogy az ifjúságnevelés 2014 óta feladata az országos vadászkamarának. A fiatalság megszólítása és hiteles meggyőzése elengedhetetlen a vadászat, a vadgazdálkodás fontos szerepének széles körű elfogadtatásához.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármester elöljáróban sajnálatát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány miatt a város idén nem tud helyet adni az országos vadpörkölt- és borfesztiválnak. Mint mondta, az esemény Zala megye egyedi értékeire hívja fel a figyelmet, amely az itt lévő erdők és vadak gazdagságában rejlik. Az Országos Vadásznap, még ha szűkebb keretek között is, de lehetőséget ad erre. A megrendezés jogáért éppen ezért köszönetét fejezte ki mások mellett az országos vadászkamarának.

Győrvári Attila, megyei fővadász, a vadászkamara titkára mutatta be az interaktív tárlatot

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg az új oktatási központot. Mint mondta, kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása. Ezt szolgálja a már átadott tíz központ az országban, amit bővíteni szeretnének, hogy 2022-ig valamennyi megyében rendelkezésre álljon egy ilyen létesítményt. Azon is dolgoznak, hogy a vadászvizsga korhatárát 18 évről 16 évre módosítsák. Ez azonban nem jelent fegyverhasználatot nagykorúságig.

Az ünnepségen dr. Nádor László Zalai vadászati életműdíjat adott át Varga Ernő nyugalmazott vadásznak, a vadászkamara korábbi elnökének. A díjat a megyei vadászkamara, a megyei vadászszövetség valamint a Zalai Gímszarvasért Alapítvány alapította idén a zalai vadászatért és vadászokért végzett kiemelkedő munka elismeréseként. A kitüntetés egy kisplasztika, amely az 1971-es világrekorder gímbika (amit Lentiben ejtettek el előző évben) sohollári szobrának kicsinyített mása. Készítette Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK