2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Deákosnak lenni jó

2016. október 20. csütörtök, 19:45
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Ötvenéves fennállását ünnepelte a Deák Ferenc Szakközépiskola szerdán. A városi hangverseny- és kiállítóteremben tartott rendezvényen bejelentették, hogy az iskola könyvtára ezentúl az intézmény első igazgatója, dr. Kovács Lajos nevét viseli.

Mi is történt ötven évvel ezelőtt? A jubileumi ünnepségen Rajnai Vilmos első igazgató-helyettes idézte fel a kezdeteket. Elmondta, hatvanas évek elején átalakult az iskolarendszer, mely révén a technikumok és gimnáziumok mellett szakközépiskolákat alakítottak ki. Mindezt azzal a szándékkal tették, hogy a jövő szakmunkásainak olyan képzéseket biztosítsanak, ami a szakmaváltás és a továbbtanulás lehetőségét is magában hordozza. Szólt arról, hogy nagyon fiatal tantestület kezdte meg a munkáját akkor, amelyben ő 30 évesen az idősebbek közé tartozott.

Méltatta dr. Kovács Lajos első igazgató munkásságát, akinek korai halálát a magyar oktatás nagy veszteségének nevezte. Mint mondta, az induláskor a legnehezebb feladatnak bizonyult a város közvéleményével elfogadtatni az új iskolát a már megbecsültek mellett, hogy a szülők szívesen hozzák ide gyermekeiket. Hangsúlyozta, sikerült kivívni ezt az érdemet, ahogy a szakközépiskolai rendszerű oktatás is bebizonyította létjogosultságát, mert megfelelően felkészített szakembereket bocsátott ki.

Rozmán Sándor jelenlegi igazgató úgy fogalmazott, 1966. szeptember elsejétől, a zárdaépületben helyet kapó egykori harmadik számú szakközépiskola és gimnáziumtól a mai ünnepi alkalomig hosszú, kalandos, örömökkel és gyakran nehéz akadályokkal övezett út vezetett. Mint mondta, a Deákban eltöltött 24 éve kapcsán három gondolattal tudja jellemezni az elmúlt ötven évet. Az első, hogy deákosnak lenni jó, a második az iskolát meghatározó szellemi és lelki közösség, a harmadik pedig generációkat összekötő érzés az állandóan változó körülmények között.

Mint mondta, fél évszázaddal ezelőtt felelősségteljes feladatot kaptak: középiskolás korú fiatalok oktatását, nevelését, életre való felkészítését. Becsületes munka, örömteli küzdelem vette kezdetét, mely során az elődök helyére nagy lelkesedéssel és szakmai tudással felvértezve mindig újak és újak léptek – a jelenleg faipari, egészségügyi, pedagógiai és sportképzéssel foglalkozó Deák szakközépiskolába.

Beszédet mondott Nagy Viktor is, aki 25 éven át volt igazgatója az iskolának. Kiemelte dr. Kovács Lajos tevékenységét, aki nélkül a Deák nem ereszthetett volna ily stabil gyökereket. Méltatta az egészségügyi képzésben részt vevő orvosok munkáját, külön köszönetet mondva dr. Gasztonyi Vincének, aki 32 évig tanított a Deákban.

A jubileumi ünnepségen az iskola jelenlegi és volt tanítványai adtak műsort. Mások mellett fellépett Bujtor Anita, aki 1988-ban érettségizett az intézményben. Handel: Xerxes című operájának egyik részletét adta elő. Emellett kiállították Gábriel József festőművész, az iskola egykori tanára néhány alkotását, köztük Deák Ferencet ábrázoló portréját. Az ünneplők két jelenlegi diák, Patonai Viktória és Csihar Kíra alkotásaiban is gyönyörködhettek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK