2020.09.27., vasárnap - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egykori tanítványai köszöntötték az alapító igazgatót

2018. február 28. szerda, 19:13
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Tóth Endrét, a zalaegerszegi pénzügyi és számviteli főiskola alapító igazgatóját a város vezetése, a BGE zalaegerszegi karának tanárai és az 1971-ben kezdett első évfolyam „öregdiák” hallgatói.

Előzmények: Az 1970-es években fellendülő gazdasági élet követelte meg a felsőfokú gazdasági-pénzügyi szakemberképzés létrehozását Magyarországon. A fővárosban megalakuló főiskolák és egyetemek mellett igény volt egy felsőszintű dunántúli oktatóhely indítására is. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola akkori igazgatója, dr. Tétényi Zoltán kezdeményezésére vidéki székhelyeket hoztak létre. A tagintézmények közül a zalaegerszegi 1971-ben kezdte meg a működését. Az intézmény első igazgatója dr. Tóth Endre volt. Az intézet oktatáspolitikai jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy míg az 1971/72-es tanévben csupán egy szak (mezőgazdasági) indult 39 fővel, addig a 90-es évek derekára már csak nappali tagozaton 5 szakirány mintegy 900 hallgatója vett részt a képzéseken.

Születésnapi meglepetés

Dr. Tóth Endre 1953-1971 között a Csány Közgazdasági Szakközépiskolában (akkoriban technikumban) tanított, volt igazgatóhelyettes, illetve az intézmény igazgatója is. Tanítványai számos tanulmányi versenyen való sikeres szerepléssel növelték az intézmény és a város országos hírnevét. Ezt tovább tetézte a főiskolai képzés létrehozása és a stabil alapok lerakása.

A volt főiskola első igazgatójának 80. születésnapi köszöntőjén, a számviteli főiskolán lapunk is részt vett (ZalaEgerszeG újság 2008. február 26). Akkor dr. Tóth Endre arról mesélt, hogy tulajdonképpen ő az induló főiskola mindenese, igazgatója, tanítója, gondnoka volt, hiszen a tanítás mellett mindenféle problémát orvosolnia kellett, ami egy nem bejáratott intézménynél csak adódhat.

A közelmúltban a BGE diplomaosztóján köszöntötték a 90 éves tanárt. Az egyetem díszpolgári címet adományozott az alapító igazgatónak, akit egykori tanítványai közül is számosan köszöntöttek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK