2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ergoterapeuta BSc képzés indul

2021. február 01. hétfő, 17:46
Szerző: Antal Lívia
Magyarországon elsőként indít ergoterapeuta BSc képzést a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Zalaegerszegi Képzési Központjában a következő tanévtől.

Elsőként Zalaegerszegen az országban

Dr. Császár Gabriella, Prof. dr. Ács Pongrác, Vigh László, Balaicz Zoltán és Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD

Prof. dr. Ács Pongrác dékán elmondta, a PTE szenátusa úgy döntött, hogy a modellváltó egyetemekhez csatlakozik az ergoterapeuta képzés elindításával. Az Európában már régóta népszerű képzés bevezetésével a versenyképesség növelését várják. Felidézte, mintegy két évvel ezelőtt jelentették be, hogy képzési központjaik közül elsőként Zalaegerszegen indítanak mesterképzést az országban. Már akkor szó volt új szakirány bevezetéséről, ami most válik valóra. Mint mondta, bíznak az ergoterapeuta BSc képzés sikerében, amit előrevetít a gyógytornász képzés elmúlt 30 évbeli felvirágzása a zalai megyeszékhelyen. Reméli, hogy az új szakirány és a képzőhely családias légköre még inkább ide csábítja a hallgatókat.

Dr. Császár Gabriella, a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója elmondta, OKJ-es tanfolyamokon eddig is elérhető volt az ergoterapeuta képzés Magyarországon, de BSc szinten most először. A két és féléves képzést szeptembertől az ápolási és betegellátási alapszakon vezetik be a gyógytornász szakirány mellett. Az első három félévben együtt haladna, utána szakosodna. Az utolsó félév csak gyakorlat, de minden fél év után lenne kórházi gyakorlat. Mint mondta, az ergoterápia a fizikai és mentális problémák kezelése specifikus tevékenységek által annak érdekében, hogy a rehabilitálandó személy a lehetőségekhez mérten ismét függetlenné váljon az önellátás-önkiszolgálás terén. Kórházakban, rehabilitációs intézetekben helyezkedhetnek el az ergoterapeuta végzettségű szakemberek, akiknek munkájára óvodákban, iskolákban, vagy az otthoni szakápolás során is szükség lehet.

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy az intézmény több évtizede a PTE Egészségügyi Karának oktatókórháza; gyakorlati képzést biztosít medikusok illetve gyógytornászok számára. Jelezte, a kórházban jelenleg egy ergoterapeuta dolgozik, a neurológiai és a gyermekosztály munkáját segíti. Előremutatónak nevezte az új szak bevezetését, hozzátéve: ha néhány év múlva megérkeznek a frissen végzett szakemberek, az a kórháznak is új távlatokat nyithat a rehabilitációs tevékenységek kiterjesztésében. 

Vigh László országgyűlési képviselő a járvány elleni védekezésre utalva azt mondta, ma bárhol a világban legelső helyen állnak az egészségügyet érintő fejlesztések. Ebbe a sorba tartozik az új zalaegerszegi képzés is. Az itt végzett szakemberek a sérült embereknek segítenek majd, hogy hasonló életminőséggel tudjanak élni, mint korábban. A tesztpálya kapcsán szóba hozta, hogy a járműipar fejlesztései is szolgálják az orvostudományt és a gyógyítást.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy a PTE Zalaegerszegi Képzési Központja nagyon népszerű a hallgatók körében. Beszélt az egyetem és az önkormányzat hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolatáról, megemlítve, hogy a képzőhely a város oktatásfejlesztési programjaiban is részt vesz. Kiemelte, az új szakirány bevezetése tovább erősíti a helyi és a megyei egészségügyi ellátórendszert, amelyhez a város minden tőle telhető segítséget megad.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK