2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fizikából nemzetközi csúcson a zrínyisek

2017. augusztus 02. szerda, 17:17
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Az Indonéziában megrendezett 48. Nemzetközi Fizika Diákolimpián a Magyarországot delegáló öt versenyzőből ketten a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium diákjai. Ezzel a várost és az oktatási intézményt is képviselték az ország színei mellett a nemzetközi megmérettetésen, méghozzá kiváló teljesítménnyel, ezüstéremmel.

Kovács Péter Tamást és Nagy Botondot, valamint a felkészítő tanárt, Pálovics Róbertet (képünkön) ez alkalomból köszöntötték a városházán. Yogyakartában július 16-24. között rendezték meg a nemzetközi versenyt, melyen a fizika terén elméleti tudást, és gyakorlati jártasságot kellett bizonyítani.

Az olimpián 88 ország 395 diákja vett részt. Elméletben az Univerzum tágulása és a katasztrófa jelenségek volt a téma. Gyakorlati feladatként pedig a földrengésérzékelő eszközök működése és egyéb méréstechnika volt a feladat. Az öt fős magyar csapatban egy aranyérem született (Tompa Tamás Lajos), a többiek pedig ezüstérmet érdemeltek ki. Köztük a két zalaegerszegi fiatal, akik így jócskán túllépve a Műszaki Egyetemen elvárt plusz pontokat fizika szakon folytathatják tanulmányaikat az ősztől. Kovács Tamás Péter már második alkalommal szerepelt diákolimpián, ami kiemelkedő teljesítmény az iskola életében, ahogy az is, hogy egyszerre két zrínyis diák került az országos diákolimpiás csapatba.

Volt tehát mihez gratulálni Balaicz Zoltán polgármesternek, dr. Vadvári Tibor alpolgármesternek és Kajári Attila tankerületi igazgatónak. Elismeréssel szóltak nemcsak a diákok szorgalmáról, hanem a felkészítő tanárról és iskoláról, valamint a hátteret biztosító család szerepéről. Horváth Attila gimnáziumigazgató megjegyezte, a tehetséggondozás kiemelt feladat az intézményben.

A városvezetéssel és az iskolaigazgatóval a nyertes csapat

Pálovics Róbert felkészítő tanár elmondta, 30 éve áll a katedrán, nehéz a tehetséges gyerekeket egymáshoz viszonyítani, de a nevezett két diák biztosan a legjobbak között van.

- Nagyon-nagyon hosszú lenne az a lista, amelyben felsorolhatnánk azokat a versenyeket, ahol ez a két diák részt vett és sikerrel járt. Az olimpiáig eljutni hosszú folyamat, a kiemelkedő tehetség mellett sok szorgalom és kitartás is kell hozzá. Diákként fizikából ennél magasabb szint nincs – mondta örömmel a pedagógus.

A nemzetközi fizika diákolimpiát évente rendezik. Egy országot maximum 5 diák képviselhet, akik egyénileg versenyeznek elméletben és gyakorlatban. Az elért pontszámok alapján kapnak aztán arany, ezüst illetve bronz fokozatot vagy dicséretet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK