2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

2019. szeptember 27. péntek, 18:30
Szerző: Antal Lívia
Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet kapott a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziuma. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerését Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át Németh Andrea igazgatónak.

Elismerő címet kapott a Csány László Szakgimnázium

Németh Andrea és Keszthelyi Nikoletta az elismeréssel

Az ünnepélyes átadáson Németh Andrea elmondta, hogy iskolájuk mindig is nagy figyelmet tulajdonított a környezettudatos szemlélet kialakítására, a tanulók személyiségformálására. A minisztérium pályázata új lehetőséget adott számukra, hogy eddigi munkájukat összegezzék, átgondolják, és új terveket szőjenek. Éppen ezért nagy öröm számukra, hogy a minisztérium pályázatukat sikeresnek ítélve, Fogyasztatói tudatosságra nevelő iskola címet adományozott a gimnáziumnak.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a környezettudatos gondolkodás alapjait a gyerekeknek már a családból, az óvodából kellene hozni az iskolába. Ugyanakkor az iskola szerepe is elengedhetetlen ebben, hiszen a pedagógus mintaadása nagyon fontos a környezeti illetve a fogyasztói tudatosságra nevelés szempontjából. Ez azonban nem köthető csupán egy tantárgyhoz, ezeket az ismereteket be kell építeni minden tantárgy anyagába, valamint a tanórán kívüli tevékenységekbe.

Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, a minisztérium pályázatának célja, hogy azokat az iskolákat díjazzák, amelyek valamilyen módon becsempészik a fogyasztóvédelmet az oktatásba, annak ellenére, hogy ez a köznevelésben, mint tantárgy nem jelenik meg. Ennek ellenére az intézmények illetve a pedagógusok felismerték azt, hogy fontos fogyasztói tudatosságra nevelni a gyerekeket, hiszen ők a jövő generációi. Ilyen iskola a Csány László Szakgimnázium is, ahol valóban gyakorlati ismeretekre oktatják a gyerekeket, a pénzügyi tudatosság tekintetében is. Felnőttként majd sokat tehetnek a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok ellen is. Végül meghívta a pedagógusokat és a diákokat a tárcához tartozó műszaki és vegyipari akkreditált laboratóriumba, amelyekben a piacra kerülő termékek biztonságát vizsgálják

Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban arra emlékeztetett, hogy Zalaegerszeg 2018-ban nyerte el a Fogyasztóbarát Település címet. Beszélt a város környezetvédelmi programjáról, melynek keretében egy 2020-ban bevezetendő klímastratégián dolgoznak. Ez a következő tíz évre vonatkozó feladatokat fogja össze, amelyeket városi és intézményi szinten is el kell végezni a környezet védelme érdekében.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelve a környezet- és klímavédelem fontosságát, szintén gratulált a gimnázium nevelési szemléletéhez valamint az elnyert címhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK