2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyógytornász és egészségügyi szervező

2018. január 16. kedd, 06:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központja két szakát népszerűsítette nyílt napján. A gyógytornász szak iránt most is nagy volt az érdeklődés. Sok fiatalt a szülők is elkísérték, hogy érdeklődjenek a másik, az egészségügyi szervező alapszak iránt.

Az intézmény előadótermében elsőként Ács Pongrác, a PTE ETZ oktatási dékánhelyettese tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelte, hogy Magyarország első tudományegyeteme olyan diplomákat ad ki, melyek Európában is elismertek. Arra biztatta a fiatalokat, bátran tegyék fel kérdéseiket, és éljenek a zalaegerszegi képzési központ képzési lehetőségeivel. A következő hónapokban tegyenek meg mindent a sikeres érettségiért, hogy felvételizhessenek, illetve felvételt nyerjenek a kívánt szakirányra.

A PTE egészségtudományi karának zalaegerszegi képzési központja népszerűsítette szakjait nyílt napján.

A zalaegerszegi intézménynek jelenleg 373 hallgatója van, köztük 330-an gyógytornász-, míg 43-an az egészségügyi szervezői szakon tanulnak. Az oktatást 12 főállású, valamint 27 óraadó szakember végzi, ismertette az adatokat dr. Császár Gabriella adjunktus, igazgató. A képzésekről szólva elmondta, hogy az egészségügyi szervező alapszakon belül egészségbiztosítási, egészség-ügyviteli és egészségturizmus szervezői szakirányon lehet tanulni. A képzési idő hét félév, nappali és levelező munkarend is működik. A főtt tantárgycsoportok mindhárom szakirányon megegyeznek, mint például az egészségügyi, klinikai, jogi és etikai ismeretek. Szakmai törzsanyagként egészségügyi információs rendszerek, közgazdaságtan, matematika, pénzügy, számvitel, az egészségügyi ellátás struktúrája a tananyag.

Az ápolás és betegellátás alapszakon gyógytornász szakirányon zajlik a képzés nappali munkarendben, nyolc féléven át. A szakmai törzsanyaghoz egyrészt alapozó ismeretkörök, mint például az etika, filozófia, szociológia, informatika, népegészségtan, orvosi latin, idegen szaknyelv tartoznak. Ide sorolható az anatómia, biológia, biofizika, biokémia, biomechanika, elsősegélynyújtás, pszichológia, pedagógia, differenciált tananyagként pedig a fizioterápia, mozgástani alapismeretek, masszázs, elektroterápia és a gyógyszertan. 

Mindkét szakon az elméleti képzést jól kiegészíti a nagyszámú gyakorlati órák keretében elsajátított gyakorlati tapasztalat, melynek helyszínei a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház, valamint a két hévízi kórház.

Gyógytornászaik a Fizio-terápia MSc mesterképzésen folytathatják tanulmányaikat, egészségügyi szervezős hallgatóik számára is kínálnak MSc mesterképzést, továbbá a hallgatóknak PhD fokozatszerzésre is van lehetőségük az Egészségtudományi Doktori Iskola keretein belül. A zalaegerszegi intézmény két épületében lévő 25 tanterem felszereltségét évről évre fejlesztik. Tornaterem, gyógytornaterem, demonstrációs szaktantermek, demonstrációs kórterem, oxiológiai terem, informatikai szaktantermek, biomechanikai és elektroterápiás labor állnak rendelkezésre a szakmai képességek elsajátítására.

Köztudott, hogy az egyetemi élet nem csak a tanulásról és a munkáról, hanem a kikapcsolódásról, feltöltődésről és a szórakozásról is szól. Hagyományos programjaik a gólyatábor, ismerkedő est, gólyaavató, gólyabál, Mikulás buli, farsangi mulatság, retro party, bankett és a ZEN-diáknapok. Mindebben jelentős szerepet vállal a Hallgatói Önkormányzat.

A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában is fontos elvárás, hogy a lehető legteljesebb szakmai és személyiségfejlődés mellett hallgatóik jól érezzék magukat tanulmányi idejük alatt. Ezt kínálja hallgatóinak az ország legrégebbi és egyik legnagyobb egyetemének egészségtudományi kara, Zalaegerszegen is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK