2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Indul a vívócsarnok építése a Mindszentyben

2019. május 23. csütörtök, 18:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
1929. október 6-án szentelték meg a kápolnát és indult el az oktatás a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend által alapított és működtetett zalaegerszegi tanítóképzőben, ami ma Mindszenty József nevét viseli. A rend 90 évvel ezelőtti letelepedését ünnepelték ma az általános iskolában és gimnáziumban. A kápolnában tartott rendezvényen megáldották az időkapszulát a torna- és vívócsarnok megkezdett beruházása okán.

90 éve Zalaegerszegen a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend

A rendezvényen köszöntőt mondott Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (1. kép). Az országszerte zajló beruházások kapcsán azt hangsúlyozta, hogy kormány ambíciója az országépítés, melynek egyik szimbolikus pontja a torna- és vívócsarnok megépítése a Mindszenty-iskolában. Mivel mindenki – a szülők, az egyház, a város és a megye – megtette magáét ennek érdekében, így a kormány is, a fejlesztés támogatásával. Ez azon a közös ars poeticán nyugszik, miszerint szenvedélyünk Magyarország, szenvedélyünk az ország építése.

Az egyházi iskolák küldetéséről azt mondta, nemcsak magas színvonalon oktatnak, hanem jóra nevelnek, mellyel a világ jobbítása a céljuk. Jelezte, arányaiban Magyarország adja a legnagyobb egyháztámogatást az Európai Unióban, ami ennél jobb befektetés nem is lehet, hiszen történelmileg és szociológiailag is igazolt az egyházi iskolák különleges értéke és ereje, amelyek száma mintegy 20 százalékra tehető hazánkban. Ez az emberek bizalmát mutatja, és azt, hogy szívesen adják a gyerekeiket ezekbe az intézményekbe. A magyar államnak pedig az a feladata, hogy ezt támogassa, hiszen ez a szülők akarata. Kiemelte, hogy az egyházi iskolákban az oktatás a keresztény civilizációt közvetíti, ami egyaránt szolgálja a gyerekek, az ország és Európa érdekeit.

Françoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke közös célnak nevezte, hogy egészséges és jó keresztény fiatalokat neveljenek fel. A kulturális eseményeknek is helyet adó torna- és vívócsarnok létesítésével az a szándékuk, hogy a diákok fejlesszék fizikai és mentális képességeiket. A rend 90 évvel ezelőtti alapítását Mindszenty 90 elnevezésű, október végégig tartó rendezvénysorozattal ünneplik meg. Ennek kezdőállomása a mai ünnepség az időkapszula megáldásával, amit a 2,5 milliárd forintos állami támogatásból épülő torna- és vívócsarnok alapkövébe fognak elhelyezni.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a miniszterelnök hétpontos programját azért is kell támogatni, mert nem lehet hit nélkül családot nevelni, tanítani, vagy bármilyen munkát végezni. A Mindszenty-iskola egy oázis az országban, ahol a bíboros által egykor elvetett mag nagyon jó talajra hullott, hangsúlyozta.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy Mindszenty József bíboros, aki 1917-től 1944-ig volt Zalaegerszeg apátplébánosa, 1928-ban hívta a rendet a zalai megyeszékhelyre. A tanítás 1929-ben kezdődött meg az intézményben, amit 1948-ban államosítottak. A rendet 1950-ben feloszlatták. Egészen 1993-ig kellett várni, hogy újból megkezdhessék az oktatást a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. A 700 diákot tanító, nevelő intézmény neve ez idő alatt szorosan összefonódott vívósporttal, hiszen helyet ad a Zalaegerszegi Vívóegylet tevékenységének.

A torna- és vívócsarnok létesítésének egyik fontos célja, hogy a Mindszenty-iskola a sportág kiemelt verseny- és utánpótlásközpontja legyen a Dunántúlon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK