2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Járműipari kutatás-fejlesztési központ épül

2022. február 11. péntek, 17:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
Járműipari kutatás-fejlesztési központot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban. Inkubációs épülete és szállásépülete elérte legmagasabb pontját, melynek okán bokrétaünnepséget tartottak.

A Széchenyi-egyetem beruházásának bokrétaünnepén

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy a felsőoktatási stratégia keretében valósították meg a magyarországi egyetemek modellváltását, amely során huszonegy kampusz az államiból alapítványi fenntartásba került. Ezen egyetemek költségvetése a tavalyihoz képest 2022-re két és félszeresére növekedett, 2700 milliárd forintos keretösszeggel létrehozva a valaha volt legnagyobb felsőoktatási fejlesztési programot. A miniszter kitért arra, hogy a Széchenyi István Egyetem következetes fejlesztésekkel az innováció területén is pozícionálta magát. Ezt példázza a mintegy négymilliárd forintos beruházása, és ezért lehet Zalaegerszeg innovációs egyeteme. Mint mondta, inkubációs és szállásépülete elérte a legmagasabb pontját. Egy irodaépület építésébe is kezdenek, amelynek kivitelezése szintén befejőzik idén.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke azt hangsúlyozta, zalaegerszegi járműipari központjukkal az a céljuk, hogy az egyetemi szféra, a gazdasági szereplők és az akadémiai világ szoros együttműködésével olyan kutatás-fejlesztési tevékenységeket végezzenek, amelyek a jelen és a jövő járműiparát és mobilitását határozzák meg.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos úgy fogalmazott, a tesztpályával épülő Szilícium-völgy mágnesként vonzza az autóipari beruházásokat. Emiatt már most úgy tűnik, hogy a 250 hektáros tesztpálya melletti kutatóbázisoknak helyt adó 200 hektáros terület kevés lesz a további fejlesztésekhez. Mint mondta, az itt folyó tevékenységeket egy szimbolikus tárggyal szeretnék érzékeltetni, amit a közeli körforgalomba helyeznének ki, és amelyhez várják az ötleteket és javaslatokat.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy vélekedett, a tesztpálya révén egyfajta gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni a városban, ahol együtt van a termelés, az oktatás és a kutatás-fejlesztés. Ehhez a város a szolgáltatási és infrastrukturális hátteret kívánja biztosítani. Köszönetét fejezte ki a Széchenyi István Egyetemnek a beruházásáért, ami alapot ad arra, hogy egyre több fiatal kapcsolódjon be a tudományos munkába.

A 680 négyzetméteres inkubációs épület a kutatás-fejlesztés helyszíne lesz tesztelések elvégzésére és oktatásra alkalmas laboratóriumokkal. A 850 négyzetméteres, kétszintes szállásépület 28 oktató, kutató, hallgató számára biztosít majd elhelyezést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK