2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Játékos szakmanépszerűsítés

2019. január 19. szombat, 17:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Izgalmas és jó hangulatú csapatverseny keretében ismerkedhettek az általános iskolák 7.-8. évfolyamos tanulói a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium képzési ajánlatával.

Nyílt nap a Ganz Ábrahám Szakgimnáziumban

A szakmanépszerűsítő csapatversenyt első alkalommal rendezték meg az intézményben, melyre zalaegerszegi és vidéki általános iskolák tanulóit hívták, mondta el érdeklődésünkre Makár Barnabás, a Ganz Ábrahám Szakgimnázium tagintézmény-vezetője. A logikus gondolkodást igénylő játékos feladatok érintették az összes ágazati képzést, így a gépészetet, a közlekedést-szállítmányozást és logisztikát, valamint az informatikát, a rendészetet és közszolgálatot. Ennek megfelelően hat állomást állítottak fel a csapatversenyhez. A rendészeten például egy feltételezett bűnesetet kellett a diákoknak felderíteniük. Az informatikusok robotot programoztak, melynek egy akadálypályán is keresztül kellett haladnia. A gépészek 3D-s nyomtatótollal rajzoltak különféle alakzatokat, míg a logisztikai állomásán négyütemű Otto-motor és a Diesel-motor részeit kellett felismerniük. Mit tudnak Ganz-szakgimnáziumról? – egy kvíz kérdéssorozatban adhattak erre választ a diákok.

Makár Barnabás továbbá elmondta, hogy a beiskolázási időszakban felkeresik az általános iskolákat, hogy tájékoztassák a diákokat a szakgimnázium képzéseiről, azok követelményeiről, továbbá az érettségire épülő szakképzéseikről, ami valamennyi szakon rendelkezésre áll. Információkat kapnak a felsőfokú tanulmányi, valamint az elhelyezkedési lehetőségekről, illetve arról, hogy adott szakmában megközelítőleg milyen kezdő fizetésre számíthatnak.

Megtudtuk, hogy minden évben nagy az érdeklődés a szakgimnázium által kínált szakok iránt, amit a túljelentkezés is mutat. A jó tanulmányi eredmények mellett fontos elvárás a választott szakma iránti elhivatottság. A szakgimnázium cserébe versenyképes tudást, a munkaerőpiacon is keresett, elismert szakmákat kínál a diákoknak. A gyakorlati oktatás az intézmény korszerűen felszerelt tanműhelyeiben történik, a rendelkezésre álló eszközparkot folyamatosan bővítik. Vállalati partnereik gyakorlati oktatói szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő számára kiváló szakembereket képezzenek.

Varga Csongor, a zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola végzős tanulója első helyen jelöli meg a Ganz Ábrahám Szakgimnáziumot, mert a rendészet szakon szeretne továbbtanulni. Elmondta, nagyon érdekli ez a terület, a környezete is úgy érzi, hogy ez nagyon passzol hozzá. Bízik abban, hogy a négyes-ötös tanulmányi eredményével megfelel a felvételi követelményeknek. Az erőnléti alkalmassági vizsgával nem lesz gondja, mert súlyemelő, kor- és súlycsoportjában az országos élmezőnybe tartozik. A lego robotok programozásán ügyeskedett Farkas Bálint, aki a pacsai általános iskolából érkezett. Őt az informatika érdekli, azon belül is a rendszergazdai feladatok. Felnőttként ezen a területen szeretne elhelyezkedni.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK